Els casos positius de Covid es tripliquen a Granollers en una setmana

L'Hospital de Granollers ha ingressat 9 persones els darrers 10 dies, sis dels quals dilluns

Societat

L'Hospital de Granollers ha ingressat 9 persones els darrers 10 dies
L'Hospital de Granollers ha ingressat 9 persones els darrers 10 dies

Malgrat que la propagació del coronavirus ha baixat els darrers dies en els focus més preocupants, com Lleida, l’Hospitalet o Barcelona, en zones que fins ara presentaven molt bones dades han començat a experimentar un lleuger increment de contagis.

És el cas de la regió metropolitana nord i especialment de Granollers, on, segons les dades que fa públiques la Generalitat, la setmana passada es van registrar 49 casos positius, mentre que l’anterior n’havien estat 16 i fa tres setmanes havien estat només 2. Els tres primers dies d’aquesta setmana se n’han registrat 8. Des de l’inici de la pandèmia, a finals de febrer, la ciutat ha registrat 495 casos positius i 4.079 sospitosos, que fan una taxa de 80,23 positius per cada 10.000 habitants.

A les Franqueses, la setmana passada només es va registrar 1 cas positiu, tot i que l’anterior havien estat 4 i fa tres setmanes no se’n va registrar cap. Els tres primers dies d’aquesta setmana ha tornat a pujar i se n’han comptabilitzat 3. Des de l’inici de la pandèmia, les Franqueses ha registrat 109 casos positius i 1.148 sospitosos, que fan una taxa de 59,78 casos positius per cada 10.000 habitants.

Amb tot, la taxa global del Vallès Oriental és de 39,2 casos positius per cada 10.000 habitants, per sota de la mitjana de la regió metropolitana nord i de Catalunya. “Hi ha alguns brots de tipus familiar, social i fins i tot comunitari”, admetia el director executiu del sector sanitari del Vallès Oriental, Joan Parellada, en el Consell d’Alcaldies d’aquest dimecres, “la majoria entre gent jove i vulnerable, no pas en persones grans com fa uns mesos”.

Parellada explicava que tot i això a poc a poc es va reduint la taxa de reproducció del virus gràcies a l’elevat nombre de PCR que es fan actualment a la comarca, unes 2.000 al dia, de les quals el 7% donen positiu. “Hem de fer molt de pressa el diagnòstic i l’estudi de contactes per evitar el màxim de transmissions”, deia Parellada, “i hem de poder aïllar ràpidament els contagiats i les persones que hi ha estat en contacte”. També explicava que s’estan treballant plans de contingència amb els proveïdors sanitaris, com hospitals o residències,  per “no haver de fer grans limitacions als serveis sanitaris i poder seguir vivint malgrat la presència del virus”.

Malgrat aquests lleugers increments, que són tendència a bona part del país, la Generalitat no es planteja el confinament immediat de cap territori, i només ho faria en zones de risc si hi ha col·lapse hospitalari. Per evitar-ho, el delegat del Govern a la demarcació de Barcelona, Juli Fernàndez, ha fet una crida a la “responsabilitat individual i col·lectiva”, per complir les mesures sanitàries ja conegudes –mans, distància i mascareta– i evitar aglomeracions.

Noves hospitalitzacions

El conjunt de la regió sanitària metropolitana nord, que inclou el Vallès Oriental, els últims deu dies han ingressat als hospitals 73 persones, de les quals 9 han estat a l’Hospital General de Granollers –sis van fer-ho dilluns–.

D’altra banda, algunes residències de persones grans de la comarca han tornat a restringir les visites de familiars en haver detectat algun cas positiu al centre, especialment entre els treballadors. És el cas d’una de les tres residències de les Franqueses, on, arran d'un cas detectat, en 48 hores es van fer proves PCR a tots els residents i tots van donar negatiu.

Edicions locals