Les cobles Ciutat de Granollers i Principal del Llobregat, al parc Torras Villà

L’Agrupació Sardanista se suma a la programació amb un concert a la fresca

Cultura

Els sardanistes ja van substituir l’aplec de nit per un concert de cobla al juliol
Els sardanistes ja van substituir l’aplec de nit per un concert de cobla al juliol | Xavier Solanas

Una altra de les entitats que tampoc ha volgut deixar la ciutat sense activitat cultural aquest agost és l’Agrupació Sardanista de Granollers que, tot i haver hagut de renunciar a la ballada habitual de sardanes a la Porxada per festa major, ha trobat una alternativa per als amants de la dansa més bella. L’escenari ha hagut de canviar per traslladar-se a un espai amb més aforament, com és el parc Torras Villà –on al juliol els sardanistes ja hi van programar un concert–. La necessitat de distància també ha fet que la ballada s’hagi transformat en concert.

Així, l’Agrupació Sardanista proposa per al divendres (19 h) un directe amb la Cobla Ciutat de Granollers –dirigida per Joan Gómez–, la Principal del Llobregat –sota la batuta de Marcel Sabater– i la coral Ensemble Aedea –dirigida per Marc Tost–. L’activitat “tindrà tres parts –una amb les dues cobles, la segona en què s’hi afegirà la coral, i a la darrera, amb inscripció prèvia i grups de rotllanes tancats que es podran ballar algunes sardanes”, explicava Ricard Saurí, president de l’entitat.

L’Agrupació Sardanista, tot i ser conscient que no es pot fer una ballada com es fa habitualment, ha volgut deixar la possibilitat perquè les rotllanes de persones properes puguin ballar tres o quatre sardanes. Durant el concert les formacions convidades oferiran algunes de les millors sardanes per a cobla i coral de compositors del país i algun de la ciutat, com el mestre Josep Maria Ruera.

Col·laboracions prèvies 

De fet, l’any passat l’Ensemble Aedea i la Cobla Ciutat de Granollers ja van col·laborar en un espectacle de l’Esbart Dansaire al Teatre Auditori. Aedea és una formació coral de Corró d’Amunt que du el nom de la musa de l’execució de l’obra artística, la que s’encarrega de llegir, recitar, tocar instruments i cantar. Per això, l’Ensemble Aedea porta en el seu ADN l’adaptació, de manera que és una formació oberta al canvi i a qualsevol proposta musical, amb versatilitat tant per a la música com per a les obres modernes més contemporànies, sigui en format coral o orquestral.

Per la seva banda, la Cobla Ciutat de Granollers és la protagonista dels darrers anys de la ballada de sardanes de festa major. La cobla granollerina es va fundar el 2014 i es va presentar en societat amb motiu de la inauguració dels jardins Salvador Casanovas. Dirigida per Joan Gómez, compta en la formació amb directors d’altres formacions, compositors i professors de música de llarga trajectòria dins la música tradicional. 

Orquestra fundada l’any 1914

La Principal del Llobregat és una de les cobles més veteranes del país, que es va fundar el 1929 amb músics de l’Orquestra Artística Llobregatana de Cornellà, que s’havia creat el 1914. Ha treballat sota la batuta de directors de la talla d’Antoni Ros-Marbà, Salvador Brotons, Alfred Cañamero, Jordi León, Joan-Lluís Moraleda i Daniel Antolí. Durant aquests anys ha fet nombrosos concerts al Palau de la Música Catalana i als principals teatres i auditoris de Catalunya. La Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

Edicions locals