Amics dels Gegants mostra com la gralla pot unir-se a l’electrònica i la patxanga

L’entitat programa els concerts d’electrogralla i el paraigua a Roca Umbert

Cultura

Els gegants de Granollers es queden aquest any sense ballar a plaça
Els gegants de Granollers es queden aquest any sense ballar a plaça | Xavier Solanas

Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers s’han trobat amb el confinament forçat de les seves figures que, arran de les mesures de distanciament, no poden sortir a ballar als carrers i places. Ni cercavila ni ball de Giravoltes, res de res. Per això, l’entitat ha centrat la seva activitat en un dels instruments que acompanya sempre l’Esteve i la Plàcida i en Cosme i na Daminana –els gegants vells de la ciutat–: la gralla. Així, aquest instrument serà el protagonista de dues sessions musicals a Roca Umbert.

La primera, l’Electrogralla, serà dijous, a les 20.30 h. Es tracta d’un projecte del graller de Sallent (Bages) Roger Andorrà, que acaba d’editar el primer disc homònim d’electrogralla. Hi recull peces i tonades populars que adequa als nous estils musicals. Melodies com el toc de castells, el Virolai, la sardana, un ball de bruixes o el pasdoble de la Patum de Berga sonaran amb la barreja de gralla i electrònica, amb l’instrument tradicional i unes bases contemporànies.

La segona proposta, dissabte 29, d’Amics dels Gegants i Capgrossos serà El paraigua, un duet que parteix dels balls d’envelat per assolir una textura sonora a l’antiga. De fet, Roger Andorrà torna a ser al capdavant del projecte, juntament amb Mickey de los Reyes al bombardí i la percussió. En aquesta ocasió, “la proposta és més patxanguera”, explicava el president d’Amics dels Gegants, Arnau Torrillas. “El paraigua combina com ningú l’elegància dels balls més populars amb la rauxa de la música actual”, detallen els Amics dels Gegants.

Així, doncs, qui hagi reservat entrada tindrà l’oportunitat de veure Roger Andorrà, un dels referents actuals de la gralla, en dos registres ben diferents. Andorrà és llicenciat en història de la música per la UAB i té el grau de clarinet i el grau superior d’interpretació de música tradicional especialitzat en gralla de l’ESMUC. Ha format part de nombrosos projectes, com Nohosé (ska-patxanga), Safraig (jazz-folk), Zonore (pop) i Els Laietans (grup de grallers, entre d’altres, que donen una idea de la seva versatilitat i facilitat per als canvis de registres.

Edicions locals