La Casa de la Festa Major, un dels actes que manté el Parèntesi a Granollers

Organitzada des del 2016, aquest any és una bona activitat per apropar-se a la cultura popular granollerina

Cultura

Organitzada des del 2016, aquest any és una bona activitat per apropar-se a la cultura popular granollerina
Organitzada des del 2016, aquest any és una bona activitat per apropar-se a la cultura popular granollerina | Alba Cabrera

Des de 2016 com a activitat commemorativa del 10è aniversari de l'equipament de La Troca, La Casa de la Festa Major s'ha convertit en l'aparador de la cultura popular i tradicional de Granollers. Un recorregut a través de la Festa Major de Blancs i Blaus –aquest any adaptada a la pandèmia de la Covid-19 i anomenada Parèntesi– per conèixer els elements que configuren els diferents actes festius. De fet, com la situació sanitària de 2020 ha obligat a reduir la gran majoria d'actes tradicionals de les festes a causa del gran nombre de persones que hi participaven i gaudien de l'espectacle, la Casa de la Festa Major s'ha convertit especialment aquest any en una molt bona activitat per totes les edats de descobrir les principals figures de les colles de Festa Major i de la ciutat de Granollers, a més dels cartells oficials de les diferents edicions d'aquesta festivitat.

Igualment, a l'exposició de La Casa de la Festa Major –ubicada a Roca Umbert i amb entrades anticipades disponibles a https://granollers.koobin.com/casadelafestamajor– està exposat el vestuari dels grups festius i les entitats que formen part com els Blancs, els Blaus, el Drac, els Diables, l’Olla dels pobres, els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, l'Esbart Dansaire, Passaltpas i Xics.

Fins al 30 d'agost, l'espai Roca Umbert es transforma en una exposició on es mostren tots els elements del bestiari i grups folklòrics que formen part del seguici festiu de la ciutat i de les colles, a través de plafons fotogràfics i explicatius de cadascun dels elements exposats.

També dóna a conèixer els valors de la Festa Major, els rituals i cerimònies que s’han convertit en actes tradicionals, com la rivalitat entre Blancs i Blaus, tradició que es remunta a 1983 quan joves de l’Associació de Veïns de Sota el Camí Ral varen començar un projecte de festa basat en la competència de dos rajolers del segle XIX. Des de llavors s’ha anat configurant l’estructura al voltant de les colles, els grups festius que elles han generat i el sentiment de pertinença a Blancs i Blaus a Granollers.

En el recorregut es combinen cartells, audiovisuals, música i elements antics que anys enrere formaven part activa de la Festa Major, mostrant el present i el passat d’una de les festes majors més singulars del país.

Edicions locals