Uns 12.000 alumnes tornaran a classe dilluns després de sis mesos

Tots els centres han hagut de ferun pla d'obertura marcat per les mesures d'higiene i de distanciament social

Societat

L'escola Granullarius ha triplicat les línies a tots els cursos de primària
L'escola Granullarius ha triplicat les línies a tots els cursos de primària

Dilluns començarà el curs 2020-2021 per a uns 12.000 alumnes a Granollers. Ho farà de manera presencial després de mig any i marcat per les mesures de seguretat sanitàries a causa de la Covid-19, fet que obliga els centres educatius a prendre mesures higièniques i de distanciament social.

En educació infantil i primària, les escoles de la ciutat rebran 6.269 alumnes de 6 a 12 anys, una trentena menys que l’any passat. A secundària seran 3.170 alumnes, mentre que a batxillerat i cicles formatius seran 2.500. En aquest cas es pot combinar la presencialitat amb la formació online, i cada centre l’adaptarà en funció de les seves necessitats. A pràcticament tots els centres s’han senyalitzat recorreguts interns, s’han modificat els horaris per sortir al pati i es controlarà la higiene entre d’altres. Sobre això, l’Ajuntament ha creat una unitat de neteja que passarà per tots els centres cada dia a fer desinfeccions, també dins de l’horari lectiu.

De fet, cada centre educatiu ha reflexionat i ha decidit pel seu compte la manera d’implementar el protocol i les ràtios establertes pel Departament d'Educació, que s’han mantingut, com el curs passat, en 20 alumnes per grup. La majoria han optat per crear grups estables, i alguns, com el Granullarius, ha passat tots els cursos de dues a tres línies per no superar cap ràtio.

A més, les entrades i sortides es faran de manera esglaonada i per diferents accessos. En relació amb els espais, tots els centres s'han hagut d'adaptar per complir les mesures de seguretat i sanitàries establertes. També el Granullarius, per exemple, serà un dels que mantindrà tota la seva activitat al recinte de l’escola, "tot i que hem hagut de convertir en classes alguns espais comuns com el laboratori i les aules de música, anglès i psicomotricitat", explica la directora, Mercè Ruiz.

Des de l'Ajuntament també s'han ofert equipaments alternatius fora dels centres si són necessaris. És el cas del Celestí Bellera, que utilitzarà espais de Roca Umbert, així com el Joan Solans, que està pendent de definir quin espai extern pot utilitzar per a les classes de música. També l’escola Pereanton farà ús de la sala Sant Francesc, i alguns centres, com el Salvador Espriu, el Col·legi Jardí i el mateix Pereanton, utilitzaran les places i els parcs públics per fer esport o l’hora del pati. A més, s’han fet obres d’adaptació d’espais al Mestres Montaña, Salvador Espriu i Ferrer i Guàrdia.

Canvis en la mobilitat

Una altra de les novetats del curs seran els talls i canvis de circulació al voltant dels centres educatius per augmentar la seguretat viària i evitar aglomeracions. Els canvis es faran a les hores d'entrada i sortida dels centres, i comptaran amb el suport d’agents cívics que vigilaran que alumnes i famílies compleixin les distàncies i mesures de seguretat. A més, a les escoles Pereanton, Ponent i Turó de Can Gili s’han adequat nous accessos als centres.

Per al regidor d'Educació, Francesc Arolas, l’objectiu és que l’educació obligatòria sigui totalment presencial, entre d'altres per evitar la segregació i la desigualtat. "La socialització, el contacte social, el creixement i el desenvolupament com a persones s’ha de fer a les escoles i els instituts", assegura el regidor. Per això “tothom ha fet el possible perquè infants i joves tinguin una escolarització el més normal possible malgrat l’excepcionalitat del moment”.

També l’alcalde, Josep Mayoral, assegura que “els drets dels infants són essencials, i també el dret a l’educació”, i per això es procurarà al màxim no haver de tancar cap escola o institut. A més, durant el curs es mantindrà el programa de voluntariat i la guia de recursos municipals per als centres, complint sempre amb les mesures de seguretat i higiene marcades.

Pel que fa al professorat, l'Ajuntament ha contractat quatre docents per al Salvador Llobet i quatre més per a l'EMT per complir amb els criteris marcats pel Departament, que també ha assignat nous docents als grups que han augmentat la ràtio. A les escoles bressol municipals tindran parella educativa a totes les aules per mantenir els grups estables durant tota la franja horària.

Justament, a les escoles bressol, molts pares i mares han decidit no inscriure-hi els fills. Enguany el curs ha començat amb 540 infants, força menys que en cursos anteriors, i actualment hi ha places vacants. Arolas assegura que "totes les escoles bressol de la ciutat, públiques i privades, són segures i estan preparades", i fa una crida als pares i mares a confiar en els centres. "El 0-3 és una etapa educativa bàsica per al desenvolupament dels infants", indica el regidor.

Edicions locals