Granollers presenta la programació cultural de tardor 'diversa, participativa i de proximitat'

Els equipaments oferiran una barreja de propostes reprogramades i novetats adaptades a la situació sanitària

Cultura

La regidora de Cultura, Maria Villegas; l'alcalde, Josep Mayoral, i la regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuán, han presentat la programació cultural de tardor
La regidora de Cultura, Maria Villegas; l'alcalde, Josep Mayoral, i la regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuán, han presentat la programació cultural de tardor | M.E.

Granollers ha presentat avui la segona edició del programa Segueix la cultura, la programació de setembre a novembre dels equipaments culturals de la ciutat. "Presentem un període curt d'actes tenint en compte els temps d'incertesa que vivim i ens adaptem a la situació perquè els actes siguin el més segurs possible", explica la regidora de Cultura, Maria Villegas, qui ha detallat com la programació de tardor barreja "reprogramació d'actes suspesos per la Covid i coses noves emparaulades".

Villegas també assegurava que s'intentaran programar les activitats del (Parèntesi) que l'Ajuntament va suspendre a darrera hora, així com futures propostes, de manera que el Segueix la cultura serà un programa "viu, que s'anirà actualitzant".

L'alcalde, Josep Mayoral, destacava "l'esforç per superar frustracions" –en referència a l'anul·lació dels actes d'agost– i la definia com una programació "intensa, perquè expressa la voluntat de Granollers de seguir bategant; diversa, perquè sorgeix de la suma, i participativa, perquè ens interpel·la com a actors".

El paper de Roca Umbert

En aquest sentit, la regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuán, explicava que la programació de la Fàbrica de les Arts vol potenciar la creativitat, "no només com a consumidors, sinó també com a actors reals". I reforçava aquesta idea amb una cita del desaparegut educador Ken Robinson, que parlava de la importància de la creativitat i "com l'educació, a vegades, la talla. Roca Umbert vol oferir l'oportunitat d'expressar-nos amb tallers, workshops, activitats per desenvolupar espectacles, etc.", assegura Sanjuán. A banda d'aquest paper d'espai de creació i producció, la regidora també atorga a Roca Umbert el rol de seu per al coneixement i el pensament, amb propostes que volen ajudar a "entendre el món que ens ha tocat viure des de diferents formats artístics i educatius". Finalment, també destacava la voluntat de "Roca Umbert de ser un espai de construcció col·lectiva, amb la participació activa de tota la ciutat".

Els actes programats

El tret de sortida a les programacions el donarà el festival Opera Aperta, que després de posposar-se el passat març ha adaptat la programació que passa a fer-se íntegrament dins del Museu de Granollers amb un públic més reduït però amb l’emissió en streaming de totes les activitats pel canal Youtube de l'Ajuntament de Granollers i l'Instagram del Museu de Granollers.

El Museu també oferirà durant aquest trimestre un programa d’activitats a l’entorn de l’exposició de Retorn a Granollers del retaule de sant Esteve i de l’Adoberia. També s'hi inclouran les Jornades Europees del Patrimoni (8, 9, 10 i 11 d'octubre), la Nit Europea dels Museus (14 de novembre), la continuació de l'exposició d'escultures de l'artista Efraïm Rodríguez (que s’allargarà fins al 10 de gener de 2021) i el procés de creació del mural de l’artista Vicenç Viaplana (que començarà a l'octubre).

Roca Umbert continuarà amb l'activitat a l’octubre amb el concert gratuït de Joan Garriga que s’havia hagut de posposar amb motiu de la Covid-19. La resta de programació de la Nau B1, que redueix el seu aforament per adaptar-se a la nova normativa, està formada per tres concerts que també s’han reprogramat Itaca Band, Toundra, Las Migas, i la novetat de Ferran Palau. La fàbrica també acollirà aquesta tardor la quarta edició del Festival Panoràmic, el Mercat Audiovisual de Catalunya, el Microteatre, i una jornada de portes obertes per veure la feina dels residents. També hi ha programada una jornada de cultura popular i gènere, i el Vine a ballar, un tastet de les activitats que ofereixen les escoles de dansa de Granollers. Com a novetat d’aquesta temporada es farà una formació específica per a residents i artistes.

El Teatre Auditori de Granollers estrenarà temporada amb la gala inaugural del 26 de setembre, que farà pujar a l’escenari Tortell Poltrona i la Balkan Paradise Orchestra (BPO). La venda d’abonaments s’iniciarà dilluns i la venda d’entrades començarà dimecres. El teatre ha reprogramat molts espectacles, anul·lats durant el confinament, per donar suport als artistes i companyies. La programació comença amb una producció local el 19 i 20 de setembre: La del Manojo de Rosas, de la cia. Milnotes de Granollers. El 27 de setembre hi haurà l’inici de la temporada de música clàssica amb Xavier Chavarria que farà la presentació dels concerts que oferiran les formacions residents del teatre, a les 17.30 h, i seguidament se celebrarà el primer concert amb l’Orquestra de Cambra de Granollers. També hi haurà algunes produccions per als amants del teatre, com el musical T’estimo si he begut, de T de Teatre i Dagoll Dagom; Suite TOC núm. 6, amb Les Impuxibles, i Les coses excepcionals, la proposta que donarà el tret de sortida de la temporada de Llevant Teatre.

Les biblioteques de Granollers obren inscripcions el dia 15 de setembre a les 15.30 h i la formació digital el 17 de setembre. Reprenen la programació de clubs de lectura, activitats familiars i formació digital i continuen els clubs de lectura: novel·la amb Albert Rubio, Literatura i arts amb Francesc Viñas, Reduccions amb l'Ada Parellada, Taxonomia al Museu de Ciències Naturals amb Èlia Montagud, Miquel Carandell Baruzzi, Rat Parellada i Carles Schnabe; Cinema amb Esteve Plantada i Clàssics al dia amb Anna Ballbona. Les escriptores Alba Dalmau i Alícia Kopf visitaran els lectors del club de novel·la; el Poeta Josep Pedrals i l'actriu Laura Pau portaran el seu espectacle Mèdium a la biblioteca Can Pedrals i Jordi Folck, professor universitari d’escriptura creativa, presenta el taller 14 tècniques de generació d’idees, en homenatge a Gianni Rodari a la biblioteca Roca Umbert.

Les biblioteques estrenen les sessions en línia del cicle de conferències El fil de la història i el Taller de pràctica Filosòfica dinamitzat per Mariano Fernández i Fèlix Rabal i coorganitzats amb la Universitat Popular de Granollers.

Les activitats familiars comptaran amb hores del conte, nous clubs de lectura infantils i juvenils i el laboratori de lletres i imatges de la biblioteca Roca Umbert, que amb La bambina de vetro se suma al Festival Panoràmic. També hi haurà propostes d'activitats per practicar l'anglès i una àmplia oferta de cursos de formació digital (ACTIC, Ús del mòbil, Xarxes socials, Cultura Maker... etc) , tant per a menors de 16 anys com per a usuaris adults.

El Museu de La Tela torna obrir les portes dimarts 15 de setembre, després de les vacances d'estiu. Inaugura l’exposició Operació aigua, amb una xerrada de l’Alfred Rodríguez Picó. Tots els divendres, a les 18.30 h, comença el nou taller familiar La vida dins d’un formiguer. També segueixen les visites guiades a l’exposició Què mengem avui?, comissariada per Ada Parellada i Agnès Vilamor i a l'exposició permanent Tu investigues. Com a novetat s’ha creat el joc en línia: On s'ha deixat la lupa l'Estela?.

El Cinema Edison reprèn la seva activitat el 24 de setembre, amb la recuperació de la programació habitual de cap de setmana, familiar i Cicle Gaudí, entre d’altres. També s’ha buscat l’encaix d’iniciatives vinculades al cinema i a la ciutat, com el Panoràmic Granollers (a l’octubre, amb una programació al voltant del concepte d’Extimitat) i el Fantàstik Granollers (al novembre).

L’Equipament juvenil Gra amplia les activitats del Dnit, amb un total de 5 espectacles en petit format. 4 dels concerts són amb cantautors i cantautores amb estil propi com Irene Ferioli i Laia Llach. Des de l'1 de setembre les joves ja poden inscriure's a l'oferta de cursos del Gra i utilitzar els serveis d'assessorament habituals.

Els Centres Cívics obren les inscripcions el dilluns 14 de setembre. Ofereixen una àmplia programació de cursos i tallers, seguint amb els cursos de cuina, expressió i creativitat, recursos, salut i benestar i formació digital. També cal destacar la presència dels tallers en línia de ioga en cadira, meditació guiada, conversa en francès i un cicle de xerrades sobre Què ens està passant?.  Si per forces de causa major s’haguessin de tancar els centres, s’està treballant en la mesura del possible per poder seguir amb els cursos de manera no presencial (plataformes com zoom, vídeos, etc...).

Edicions locals