'Els escacs milloren l'atenció, el càlcul, la memòria i la capacitat analítica'

La Universitat Popular de Granollers imparteix un assignatura d'iniciació als escacs des de fa quatre cursos

Societat

El mestre d'escacs Josep Sànchez en una de les classes de la UPG
El mestre d'escacs Josep Sànchez en una de les classes de la UPG

"Els escacs són més que un joc. L'atzar no hi té cabuda i tot depèn dels coneixements i experiència de la persona". Aquesta és una de les cartes de presentació de l'assignatura Iniciació al món dels escacs, que des de fa quatre cursos Josep Sànchez imparteix a la Universitat Popular de Granollers (UPG), que engega motors aquest octubre. Concretament, el taller d'iniciació als escacs s'encetarà el 8 d'octubre i es farà cada dijous, de 17 a 18.30 h, fins al 28 de gener.

Però les virtuts dels escacs van encara més enllà: "també són una ciència, de la qual encara s'estudien les seves infinites possibilitats; un esport, amb olimpíades cada dos anys, i un art, a través de la bellesa de les seves composicions", descriu Sànchez, qui insisteix que hi ha estudis científics que asseguren que la pràctica dels escacs permet millorar l'atenció, la concentració, el càlcul, la memòria, la capacitat analítica i, fins i tot, s'utilitza com a eina terapèutica per a determinades malalties com el TDAH.

Per això, Sànchez –mestre jubilat– el recomana per a totes les edats. Si es comença de petit, "la manipulació de les eines del joc, l'aprenentatge simbòlic, sens dubte facilitarà el desenvolupament integral de l'infant" –de fet, en algunes comunitats autònomes s'està implantant com assignatura transversal– i per a les persones grans pot ajudar a mantenir la memòria, per exemple.

Tot i que a cada curs s'hi han inscrit entre 25 i 30 persones i que es prioritzen les classes presencials amb aforament limitat, aquest quadrimestre, en funció de la demanda, s'obre la possibilitat d'organitzar classes en format digital –que ja es va posar en pràctica a l'inici de la pandèmia–. De fet, "la tecnologia està facilitant la promoció mundial dels escacs i hi ha moltes webs amb mètodes d'aprenentatge", apunta Sànchez.

El curs autogestionat

Molts dels que ho han provat, s'hi queden. Per això, el curs passat es va iniciar a la UPG el taller Compartim i gaudim els escacs, per a persones que volen seguir jugant, gaudint i aprenent. El curs, però, té una peculiaritat: no hi ha cap mestre, sinó que funciona de manera autogestionada, de manera que els alumnes organitzen entre ells sessions de jocs, tornejos i també sessions didàctiques, per exemple, amb l'anàlisi de partides.

Ambdues assignatures estan enfocades a gaudir de la pràctica dels escacs i conèixer tot allò que l'envolta. Tot i això, de vegades es convida a classes membres del Club d'Escacs Granollers –que participa en els campionats de Catalunya– perquè hi expliquin com funcionen les competicions i com es prepara un jugador de nivell.

Sànchez recorda com els combats d'escacs han sobrepassat els límits del tauler, fins i tot, palesant tensions polítiques, com el famós enfrontament de Kàrpov i Kaspàrov.

Edicions locals