L'Ajuntament descentralitzarà l'OAC i reforçarà els serveis virtuals per ser 'més flexible'

El govern diu que vol "repensar-ho tot i prioritzar la lluita contra la pandèmia" en el ple de l'estat de la ciutat

Política

L'Oficina d'Atenció a la Ciutadania, al carrer Sant Josep
L'Oficina d'Atenció a la Ciutadania, al carrer Sant Josep

"Ara, la pandèmia tot ho contamina", deia el regidor de Junts per Granollers, Àlex Sastre, en el torn de l'oposició al ple sobre l'estat de la ciutat, que dimarts se celebrava al Centre d'Arts en Moviment de Roca Umbert –un espai més ampli que la sala de plens de l'edifici consistorial, precisament per evitar contagis–. I és que si alguna cosa va marcar la sessió plenària i el desenvolupament de la ciutat dels darrers mesos és la Covid-19 i les seves conseqüències sanitàries i també socials i econòmiques.

En aquest sentit, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, recordava els números de malalts i víctimes, els índexs de propagació de la malaltia, i el nombre de desocupats a la ciutat –4.418 el 31 d'agost–, un miler més que ara fa un any. A més, Mayoral repassava l'impacte a les arques municipals que, "en set mesos ha fet la despesa prevista de tot un any en ajuts socials", destacava, tot i assegurar que la prioritat del govern local és "la lluita contra la pandèmia perquè sense salut no hi ha futur".

Tres milions menys dels previstos

L'Ajuntament de Granollers ha deixat d'ingressar 3 milions dels previstos en el pressupost d'enguany, així com ha assumit 1,7 milions de despeses addicionals, segons assegurava Mayoral, qui destacava que "afortunadament tenim romanents positius que ens permetran fer inversions". Així, doncs, alertava que caldrà "repensar-ho tot, ajustar el pressupost 2021 i veure quins programes són prioritaris".

El govern local ho vol fer al voltant de cinc eixos, encapçalats per la cura a les persones. En aquest àmbit, l'alcalde proposava "posar al centre la gent gran" i assegurava que s'incrementarà el servei de teleassistència i d'atenció a domicili, així com manté el compromís de la creació d'una residència al carrer Tetuan, tot i que "cal un debat sobre com han de ser les residències del futur", alertava.

Els equipaments sanitaris mereixien també un paper rellevant a la intervenció de Mayoral, qui apuntava que caldrà incrementar els ajuts d'emergència, especialment en temes d'habitatge, així com estar amatents a problemes accentuats per la crisi sanitària, com la violència domèstica i les dificultats de conciliació de la vida laboral i familiar, sobretot per a les dones.

El segon eix proposat és el d'una ciutat saludable i sostenible, en el qual es proposa un "espai públic segur i transitable", amb l'increment dels carrers per a vianants i del verd urbà –es redactarà un pla director d'aquest àmbit–. Mayoral anunciava que en el ple d'octubre es preveu modificar l'ordenança municipal per fer possible la Ciutat 30 –limitar la velocitat a 30 km/h a tot Granollers–, que s'ha començat a desplegar per mitjà d'un decret d'Alcaldia. A més, el consistori assegura que reforçarà la protecció del Congost, i Mayoral recordava les actuacions fetes en l'àmbit de la sostenibilitat.

Nova ordenança de civisme

L'alcalde també avançava que el govern vol estar "més atent a l'ús i el manteniment de l'espai públic", per la qual cosa revisarà l'ordenança de civisme i convivència. A més, l'Ajuntament també prepara un nou ple de condicions per al nou contracte del servei de neteja i recollida d'escombraries.

El tercer eix de l'acció de govern serà la creativitat i l'educació, amb la "gran prioritat de garantir el dret a l'educació dels infants i, per tant, estar concentrats en fer funcionar les escoles", deia Mayoral, qui insistia en la demanda d'ampliació de l'escola Joan Solans i de l'institut-escola a Ponent.

En l'apartat cultural, es pretén reforçar el paper de difusió del patrimoni històric del Museu i aprofundir en els centres cívics com a espai de participació i activisme cultural.

Innovar en el comerç

El quart eix i un dels que més preocupen, assegurava l'alcalde, és l'econòmic, i especialment el del comerç. Pel que fa a la indústria, apostava per "un model de desenvolupament sostenible", amb iniciatives d'economia circular, plaques fotovoltaiques a les empreses i estudis per compartir l'energia sobrant.

Finalment, el cinquè eix se centra en l'administració oberta, amb una aposta per descentralitzar l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania (OAC), que tindrà una seu al Centre Cívic Nord, així com d'altres serveis municipals d'atenció al públic que s'instal·laran als baixos de l'edifici dels antics jutjats. L'Ajuntament també vol reforçar l'administració electrònica per "atendre els ciutadans amb seguretat i ser més flexible".

Edicions locals