'La gent és conscient que l'1-O va marcar un abans i un després a la història de Catalunya'

L'historiador Josep Maria Solé i Sabaté ha participat en l'acte de commemoració del referèndum convocat per entitats i partits independentistes a la Porxada

Societat, Política

L'historiador Josep M. Solé i Sabaté va ser entrevista per la periodista Clara Armengol a la commemoració de l'1-O a la Porxada
L'historiador Josep M. Solé i Sabaté va ser entrevista per la periodista Clara Armengol a la commemoració de l'1-O a la Porxada | M.E.

Montse Eras

Granollers ha commemorat el tercer aniversari del referèndum de l'1-O en un acte celebrat a la Porxada i convocat per les entitats i partits independentistes de la ciutat. Conduït per l'actor Pep Planas, la part central del programa ha consistit amb entrevista a l'historiador Josep M. Solé i Sabaté, a càrrec de la periodista de VOTV Clara Armengol.

Tant Planas com Solé Sabaté reconeixien l'excepcionalitat de la jornada de l'1 d'octubre de 2017, la qual cosa explicava perquè "vam estar tot el dia als col·legis, per protegir els nostres drets i reivindicar el nostre futur", deia l'actor. En aquest sentit, l'historiador concloïa com és un dia que molts ciutadans tenen "gravat a la consciència". "La gent és conscient que va marcar un abans i un després a la història de Catalunya".

Per recordar aquella jornada, l'escenari de la Porxada rebia sis de les urnes que es van fer servir l'1-O, mentre sonava el Cant dels Indignats del musical Els Miserables.

 

Seguidament, Solé i Sabaté recordava que a la història contemporània "no hi ha hagut un fenomen de tants anys i tanta intensitat" com els darrers anys de reivindicacions independentistes a Catalunya i recordava que en el famós discurs de Martin Luther King es va proclamar davant 250.000 persones, una xifra molt allunyada a la de les manifestacions de l'11 de setembre.

L'historiador també repassava les lliçons apreses gràcies a l'1-O: "es va tombar la idea que els catalans no som un poble valent perquè, malgrat la violència, hi va haver una actuació coratjosa de la gent". I afegia com a segon factor: "Tothom ha vist que el poble català vol votar i decidir el seu futur".

Per a Solé i Sabaté, el període actual s'estudiarà com una etapa de violència política i judicial extraordinària contra Catalunya i, en aquest sentit, assegurava que els catalans "no som victimistes, sinó víctimes". "Des dels organismes de l'Estat s'ha incitat a l'odi als catalans. I els historiadors que m'ho reconeixen en privat, no ho fan en públic per por a represàlies". L'historiador assegura que hi ha un poble de Madrid progressista que "està segrestat per les mateixes persones que fa 40 anys o pels seus descendents".

Recordava que no hi ha cap país que hagi reconegut la justícia espanyola, tot i reconèixer que tampoc hi va haver cap suport a les aspiracions sobiranistes. "El proper cop no repetirem errors, calen posicionaments internacionals".

Preguntat per la manca d'unió de les forces independentistes, Solé i Sabaté no ho veia "tan greu" i assegurava que estar dividit no vol dir que no es vagi cap a la mateixa direcció, tot i apuntar que "PP i PSOE no es poden veure i, en canvi, per la unitat d'Espanya van a una". En aquest sentit, lamentava que a Catalunya "el PSC ha desaparegut, només queda PSOE" i recordava que dels 13 presidents rellevants de la història del país, 11 han estat represaliats, "el 12è –Maragall– va ser apunyalat políticament pel 13è –Montilla–", lamentava.

L'acte ha seguit amb un espectacle de bombolles de l'artista Pep Bou, i amb una estripada de papers amb tricornis, porres i corones i llançada al contenidor, i s'ha tancat amb el cant dels Segadors en una Porxada plena de cadires que mantenien les distàncies de seguretat recomanades per les autoritats sanitàries.

 

Edicions locals