'A Granollers, aigua pública i sense intermediaris', la nova campanya de la CUP

El 2021 finalitza la concessió de 50 anys que l'Ajuntament de Granollers va atorgar a Sorea

Societat, Política

L'acció de la CUP Granollers pren com a escenari l'entrada del Museu de Ciències Naturals de Granollers per reivindicar la municipalització de l'aigua.
L'acció de la CUP Granollers pren com a escenari l'entrada del Museu de Ciències Naturals de Granollers per reivindicar la municipalització de l'aigua. | N.N.

La Crida per Granollers - CUP iniciava, dijous, una nova campanya que té com a objectiu principal la remunicipalització del servei d'abastament domiciliari d'aigua a la ciutat de Granollers. Amb aquesta volen aconseguir que l'Ajuntament abordi la possibilitat de municipalització i internalització del servei de subministrament d'aigua, atès que l'any vinent finalitza la concessió actual de 50 anys amb l'empresa Sorea.

L'acció de la CUP Granollers pren com a escenari l'entrada del Museu de Ciències Naturals de Granollers, on el mateix dijous es va inaugurar l'exposició Operació aigua de Sorea, companyia gestora del cicle integral de l'aigua a la ciutat. En aquest espai, els participants reivindiquen la municipalització de l'aigua i condemnen la cooperació de l'Ajuntament de Granollers en un "acte propagandístic de Sorea-Agbar", per al qual ha facilitat els recursos municipals que té la ciutat, i "afavorint els interessos propis de l'empresa de subministrament d'aigua amb  una catifa vermella".

Al llibre de campanya per la remunicipalització del servei d'abastament domiciliari d'aigua als Països Catalans, la formació d'esquerres reivindica l'aigua, declarada un dret humà per l'ONU el 2010, com a "element escàs i valuós, imprescindible per la vida, que a casa nostra i des de ja fa dies, és bàsicament una font de negoci milionari per a uns pocs". I afirmen que només amb una gestió 100% pública i directa pels ajuntaments es pot assegurar un servei universal i de qualitat. Una proposta que la CUP Granollers continua reivindicant amb força, ja que el 27 d'octubre de 2021 finalitza la concessió de 50 anys, què l'ajuntament, el 1947, va atorgar a Sorea, servei municipal de subministrament d'aigua a Granollers.

Pep Medina, impulsor de la campanya  A Granollers aigua pública i sense intermediaris, explica com des de la formació volen fomentar la creació de La Taula de l'Aigua, plataforma per la defensa de la gestió pública i directa del servei de subministrament d'aigua potable. A més, busquen una sensibilització de la població i la implicació de diferents col·lectius en aquesta lluita, per així pressionar a l'ajuntament i que aquest no pugui "tancar la porta a aquesta possibilitat".

Josep Maria Gontan, també impulsor de la campanya, denuncia com la necessitat d'estudiar aquesta proposta per part del govern municipal i la respectiva prospecció per veure la viabilitat de la proposta, s'ha convertit en un estudi, el qual els que hi participen tenen "interessos directes amb les empreses implicades". I afirma que la ciutat necessita una gestió pública, directa, democràtica, ecològica i sense intermediaris privats, per tal que els beneficis generats per la seva gestió retornin directament en la població, com és el cas de Terrassa, Mataró o Montornès.

Edicions locals