El sistema agroalimentari de Palou, compartit en unes jornades

Granollers signa la Declaració de Valladolid per impulsar sistemes agroalimentaris locals, sostenibles i de proximitat

Economia

Granollers es va adherir a la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia el 2017
Granollers es va adherir a la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia el 2017

El Banc de Llavors del Vallès Oriental, que recupera i difon les varietats locals; la marca Productes de Palou –que inclou pollastres, mongetes, ous, llet, mató i mel entre d’altres–; el mercat del dissabte a la plaça de la Corona; la xarxa d’horts comunitaris; i els ajuts a la producció i comercialització dels productes de Palou són els principals projectes del pla estratègic de Palou fins al 2025, un pla de dinamització agrària que pretén posar en valor els elements d’interès del poble, augmentar les activitats econòmiques compatibles amb l’espai agrari i afavorir l’accés a la terra entre d’altres.

A més, per enfortir el sistema agroalimentari local també hi ha prevista la constitució d’una taula transversal per a l’alimentació, un projecte de consum agroecològic inclusiu en grups organitzats i un espai test agrari del Vallès Oriental per facilitar la instal·lació de nous agents en el sector agrari.

Totes aquestes accions s’han compartit durant dos dies amb una vintena més de municipis de l’Estat en l’assemblea anual de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia, de la qual forma part Granollers des de l’any passat. En la trobada d’enguany, amb el lema Sistemes alimentaris locals enfront dels riscos globals, de la Covid-19 a la crisi climàtica, Granollers ha signat l’anomenada Declaració de Valladolid, un compromís de desenvolupar a curt termini polítiques alimentàries davant la Covid-19 per adaptar els sistemes agroalimentaris locals als impactes de les emergències globals i mitigar-ne les causes.

Més aliments locals i de qualitat

Entre els objectius de la declaració hi ha l’impuls de formes sostenibles de producció, transformació, distribució i consum d’aliments locals, nutritius i de qualitat; fer una planificació territorial dels recursos locals per a l’alimentació sostenible i saludable; assegurar l’accés a aliments locals, nutritius i de qualitat a tota la població, sobretot als grups més vulnerables; enfortir les entitats locals que treballen en la gestió de les crisis alimentàries; i promoure la coherència en les polítiques públiques per atendre les emergències globals.

Justament, la crisi sanitària derivada de la Covid-19 ha posat en relleu la importància d’una bona alimentació per prevenir problemes de salut i també la necessitat de promoure, protegir i enfortir les produccions agroalimentàries sostenibles de proximitat.

Edicions locals