'Deixar enregistrat el 'bona nit' d'avui és una idea dels presos polítics'
Joan Porras, que ha estat 552 dies desitjant bona nit al pla de Lledoners, presentava a la Porxada 'Història d'un crit'
Només amb la condició d'oferir una altra acció d'activisme a favor de la llibertat dels presos polítics, Joan Porras, més conegut com a Joan BonaNit, accedeix a deixar la seva "veu enllaunada i gravada" amb el bona nit de dimarts 6 d'octubre, i acudir a la presentació del seu llibre Història d'un crit a Granollers. L'acte, organitzat amb la col·laboració de La Gralla i d'ANC Granollers, es va celebrar a la plaça de la Porxada i va ser presentat per Vicenç Relats, periodista i membre del secretariat de l'ANC, després de l'habitual concentració a favor de la llibertat dels presos polítics.
"Deixar enregistrat el 'bona nit' d'avui és una idea dels presos polítics", explica Porras, qui durant 552 dies ha protagonitzat aquesta acció de protesta i d'acompanyament al pla del centre penitenciari de Lledoners. L'autor del llibre explicava com són els mateixos presos polítics qui li deien "Joan, quan plogui no vinguis" o "grava la teva veu i marxa de vacances", però Porras, ferm i persistent, no hi faltava mai. "Només sota la condició d'oferir una acció que també reclami la llibertat dels presos polítics he deixat d'assistir al bona nit de Lledoners", afirmava.
"Història d'un crit és molt més que un crit, és un acte de tendresa que expressa el suport i la calidesa que voldríem donar als que han sigut empresonats injustament", explica Relats. El llibre presenta un retrat de la tardor del 2018 a través dels ulls i les vivències de Porras, i narra com la seva veu, en uns inicis anònima i plena d'afecte, ressona cada vespre –des del 5 de juliol de 2018 fins al dia d'avui– a Lledoners.
El llibre neix per explicar un "acte d'amor i d'afecte", explica Relats, i s'ha convertit en un símbol "d'esperança i llibertat". El volum de 152 pàgines, publicat per l'editorial Comanegra, presenta un pròleg de Carles Puigdemont, i acaba amb un epíleg de Blanca Bragulat i Meritxell Lluís, parelles de Jordi Turull i Josep Rull, respectivament.
L’activista deixa molt clar que el llibre "no s'hauria d'haver escrit mai, perquè això voldria dir que a Catalunya no hi ha presos polítics" però, davant una realitat contrària i després d'escriure el llibre, té la voluntat què aquest sigui "un homenatge a tota la gent que es mobilitza, sense defallir, arreu del territori. I també un homenatge a tots aquells que vindran", com la seva neboda, qui l'ha acompanyat en aquesta aventura.
Els 'bona nit' no s'aturen
Amb la concessió del tercer grau dels presos polítics, el 17 de juliol de 2020, després de dos anys i 482 bona nits, Joan BonaNit s'acomiadava a Twitter del pla de Lledoners. "Donem per finalitzat el #BonaNit però seguim lluitant per la llibertat, la unitat i la independència de Catalunya", escrivia l'activista. Però pocs dies després, el 29 de juliol, quan s'anuncia la suspensió del règim de semillibertat, Joan Porras decideix tornar a Lledoners.
Contra la venjança, la resistència pacífica. Ens veiem aquesta nit a Lledoners.
— Joan #BonaNit (@Joan_BonaNit) July 29, 2020
Tornem! pic.twitter.com/ciaBA8GUrb
Porras explica com no defalliran davant cap circumstància. Ni tan sols la crisi sanitària ha pogut aturar al grup BonaNit del pla de Lledoners, qui va reprendre l'acció amb la nova normalitat. Això sí, l'autor aprofitava l'ocasió per denunciar les condicions a les quals s'enfronten els presos davant les restriccions impulsades a causa de la situació sanitària actual. "S'han suprimit els vis a vis i només poden tenir accés al locutori un cop per setmana durant 40 minuts", exposava l'activista.