Pagesos i restauradors s'alien per promocionar el consum de productes locals

Durant els mesos d'octubre i novembre, 15 restaurants de la comarca serviran 'esmorzars de forquilla' amb productes de km 0

Economia

Esmorzars de forquilla amb productes locals, a l'octubre i novembre
Esmorzars de forquilla amb productes locals, a l'octubre i novembre

Els restaurants El 19, Les Arcades, Os Galegos, Ostrya Celler del Ferrer, Sanfrancisco i Restaurant D.O., de Granollers, i El Cau, de les Franqueses, són només alguns dels establiments de restauració que s’han adherit a la campanya Esmorzars de forquilla amb productes de km 0 que organitzen el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental i el sindicat agrari Asaja amb la col·laboració de Productes de Palou i l’associació Productes Km 0 de la comarca.

En total són una quinzena els establiments de la comarca que oferiran esmorzars de forquilla amb productes de proximitat durant els mesos d’octubre i novembre, “no només els caps de setmana, sinó també entre setmana”, remarcava David Vázquez, del Gremi d’Hostaleria, en la presentació de la campanya.

La idea és que cada establiment marqui els horaris que vulgui i s’adapti al seu públic; que cadascun sigui creatiu, defineixi què entén per esmorzar o dinar de forquilla i utilitzi els productes com cregui oportú. L’únic requisit, això sí, és utilitzar productes locals i saludables de km 0. “És una manera de posar en valor el sector agrari i ramader del territori, perquè sabem que tenim bons productes”, deia Vázquez, qui també feia una crida perquè “la gent torni als restaurants i a consumir, amb totes les prudències que calgui”.

Rosa Pruna, responsable d’Asaja al Vallès Oriental, llistava alguns dels productes de qualitat que es conreen i elaboren a la comarca –llet, ous, carn, llegums, verdures, oli, hortalisses, foie…– i assegurava que el sector agrari i ramader i la restauració “es necessiten mútuament, ara més que mai”. També advocava per “un sector de la restauració ben viu i vinculat al territori”, i recordava que la Unió Europea impulsa ara programes “de la granja a la taula”, una iniciativa que al Vallès Oriental ja fa anys que s’aplica en col·laboració amb el Gremi d’Hostaleria.

La resta d’establiments que hi participen són el Restaurant Olimpo, de Caldes de Montbui; el Restaurant 3 caires, de Bigues; el Bar L’Aliança, El Portal Vell i La Cruïlla, de Lliçà d’Amunt; Llevantpark, de Parets; i Cargols El Parque, de Santa Agnès de Malanyanes.

La restauració, a la corda fluixa

El Gremi d’Hostaleria manté negociacions obertes amb l’Ajuntament de Granollers per minimitzar l’impacte econòmic de la Covid en el sector, sobretot de cara al 2021. “Fa un mes i mig que tenim l’aforament limitat al 50% i no podem tenir gent a les barres”, recorda Vázquez. “Això no depèn de l’Ajuntament, però tota ajuda és benvinguda”. En aquest sentit, entre d’altres, una persona ajuda els restauradors a fer tota mena de tràmits i està pendent d’activar-se una partida de 40.000 euros per a ajudes als professionals del sector.

Edicions locals