El centre de salut mental tindrà 18 llits més al 2021

El CASM ha anat recuperant, després del confinament, els llits d'aguts i reprendrà les obres per a la nova unitat de subaguts

Societat

El centre de salut mental tindrà 18 llits més al 2021
El centre de salut mental tindrà 18 llits més al 2021

Els recursos sanitaris per al tractament de malalties mentals estan en procés d'ampliació. Precisament quan dissabte es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, el Complex Assistencial en Salut Mental (CASM) de Granollers, que gestiona la Fundació Benito Menni, es prepara per reprendre les obres de la nova àrea de subaguts, que es van haver d'aturar pel confinament.

Aquesta nova unitat de psiquiatria, que es va començar a construir el febrer de 2018 amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, permetrà incorporar 18 nous llits de subaguts –ingrés de mitja estada que pot arribar a uns 3 mesos–, un servei que actualment és inexistent al Vallès Oriental i que es presta a Sant Boi (el Baix Llobregat). Segons ha explicat la cap de l'Àrea de Salut Mental del CASM, Belén Gías, es preveu que els treballs de la nova unitat estiguin enllestits a mitjans de 2021 i permetrà "apropar al territori aquest servei".

D'altra banda, les 30 places d'aguts –persones amb descompensació que requereixen ingrés urgent– del CASM s'han anat recuperant des de maig –després d'un mes i mig de trasllat del servei a Sant Boi per la necessitat de llits de Covid-19 de l'Hospital–. Com que les places s'organitzen en 15 habitacions dobles i, davant els protocols d'aïllament dels ingressos fins que no es confirma el negatiu de coronavirus per mitjà d'un PCR, actualment l'oferta és de 24 llits –perquè s'han de reservar habitacions individuals–.

Les conseqüències de la crisi Malgrat que "no es poden treure conclusions exactes de l'efecte de la Covid-19 al CASM", Gías sí que indica que "cal mirar les conseqüències que té el coronavirus en altres tipus de malalties", i recorda com les conseqüències econòmiques han incrementat casos de persones angoixades per la situació.

A més, patologies com els trastorns obsessius relacionats amb la neteja o la contaminació han empitjorat, així com alguns deliris de trastorns psicòtics. Amb tot, Gías explica que ara "s'ha normalitzat el ritme de visites, després que passat el confinament es detectessin més persones malament". Gías ha destacat que "des de Salut Mental s'ha fet un esforç per mantenir l'atenció en pandèmia, combinant la presencial amb la telemàtica", especialment en el servei de rehabilitació.

Edicions locals