Acord per desencallar l'estació intermodal de la Llagosta i, de retruc, traslladar la terminal de mercaderies de Granollers

El govern espanyol, la Generalitat i el Port de Barcelona han signat el nou protocol per avançar en les infraestructures d'accessos al port de Barcelona

Societat

El govern espanyol, la Generalitat i el Port de Barcelona han signat el nou protocol que ha de servir per desencallar els accessos viaris i ferroviaris al port, i infraestructures com l'estació intermodal de la Llagosta, que permetria el trasllat de la terminal de mercaderies de Granollers.

Entre altres actuacions, el document planteja l'elaboració dels estudis per a la planificació i gestió de les terminals del nus logístic ferroviari de l'àrea de Barcelona i que aquest estigui format per les terminals intermodals i logístiques del Vallès –al terme municipal de la Llagosta– i del Prat, concretament a Can Tunis i la ZAL-Prat.

Sobre la primera, es preveu una nova terminal a les instal·lacions actuals d'Adif i el trasllat de l'estació de mercaderies perilloses de Granollers fora del nucli urbà, una mesura llargament reivindicada tant per seguretat com per la millora de la mobilitat, així com pel desenvolupament urbanístic de la zona.

L'acord, que recupera l'estudi informatiu aprovat el 2007 i substitueix el del setembre del 2013, estableix que el govern espanyol elaborarà diversos estudis i el projecte bàsic dels nous accessos sud i que serviran de base per formalitzar els convenis sobre la titularitat, el finançament, l'execució o la gestió, entre d'altres. El conseller de Territori, Damià Calvet, ha demanat "reprendre l'agenda consensuada" de la llista d'infraestructures pendents d'executar i la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, espera que els accessos es puguin finançar amb els fons europeus.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reclamat davant el ministre de Transports, José Luis Ábalos, que aquest sigui un acord "definitiu" i reprendre "l'agenda consensuada" la llista d'infraestructures depenent de l'Estat que "cal tirar endavant". El ministre ha celebrat "desbloquejar una actuació que reprèn convertir Barcelona en el node logístic i multimodal més avançat del sud d'Europa", ha subratllat.

Edicions locals