Rufián, a Granollers: 'No podem regalar la classe obrera a la dreta'

El portaveu d'ERC al Congrés presenta el llibre 'El 15M facha' a la Sala Tarafa

Política

Rufián, a Granollers: 'No podem regalar la classe obrera a la dreta'
Rufián, a Granollers: 'No podem regalar la classe obrera a la dreta'

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va presentar divendres a la Sala Tarafa el seu llibre El 15M facha. Ideas para un futuro en disputa (col·lecció Temas de hoy de Planeta), un seguit de reflexions escrites en 94 dies de confinament a Madrid. La presentació va anar a càrrec de Zainab Tamara, integrant de Jovent Republicà, i de la portaveu municipal d’ERC Núria Maynou. “És un assaig curt i concís, una lectura realista que fa tocar de peus a terra, fent crítica als propis errors”, deia Tamara.

El llibre desgrana les nou actuacions principals que els diputats d’ERC fan al Congrés i és alhora una defensa de les polítiques socials i la gestió pública. “Proposem un pla integral per a la vida, l’abc del progressisme d’esquerres: treballar menys per treballar tots, produir el que és necessari i redistribuir-ho tot”, deia Rufián. “Volem arribar a la gent a la qual no s’arriba a través d’una bandera, perquè les necessitats dels joves de Vallecas són les mateixes que les dels joves de Santa Coloma”.

Vinculada amb la idea de reforçar el discurs d’esquerres, la proposta de Rufián també vol combatre l'eclosió de l’extrema dreta. “El feixisme és un moviment ideològic que sempre ha existit, però ara està organitzat”. “Ha ressorgit aprofitat un moment de pandèmia, i està guanyant la partida perquè és capaç d’interpel·lar la classe obrera”, deia Rufián, qui admetia un “fracàs de l’esquerra”. Per això reclamava recuperar la ideologia i l’ànima d’esquerres del seu partit, per “no regalar la classe obrera a la dreta”.

El diputat lamentava que “hi ha gent que no ens identifica com els defensors dels seus drets de classe”, i en aquest sentit demanava potenciar el discurs d’esquerres, entre altres coses perquè “les pròximes eleccions seran d’Aragonès o d’Iceta”.

També expressava que “com a antifeixistes que som també hem de batallar contra el feixisme d’estelada, que també existeix”, i demanava combinar la consciència de classe amb l’objectiu de la independència. “Ara hi ha un mentrestant que no ens agrada i que volem canviar i gestionar. I això no ens fa menys independentistes, sinó més útils”, deia.

Finalment, per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, Rufián defensava els acords de govern –“perquè les majories absolutes ja no tornaran”–, i el paper dels republicans en la política espanyola: “ERC ha posat la seva força parlamentària al servei de la resolució del conflicte polític, i no per innocència, sinó per estratègia”, i en aquest sentit reivindicava la taula de diàleg entre la Generalitat i l’Estat, assegurant que “estem obligats a parlar perquè els nostres adversaris polítics no desapareixeran; hem d’assumir la realitat”.

Edicions locals