La Taula d'Emergència Climàtica vol que el clima sigui una prioritat en l'acció municipal

La plataforma, que aplega una desena d'entitats i col·lectius de la ciutat, es va presentar divendres a la plaça Perpinyà

Societat

La presentació de la Taula d'Emergència Climàtica, a la plaça Perpinyà
La presentació de la Taula d'Emergència Climàtica, a la plaça Perpinyà

Una desena d’entitats i col·lectius de Granollers preocupats per l’emergència climàtica van constituir fa uns mesos la Taula d’Emergència Climàtica de Granollers, una plataforma que es va presentar divendres a la plaça Perpinyà. Els seus objectius són conscienciar la població i demanar a l’Ajuntament accions, terminis i pressupostos que concretin la declaració d’emergència climàtica aprovada al ple el 30 de juliol de 2019.

Al manifest fundacional, les entitats indiquen que “l’emergència climàtica és manifesta al territori” i apunten que “malgrat que el ple de l’Ajuntament la va declarar el juliol de l’any passat, fa la impressió que el clima i l’atmosfera no són una prioritat ni les polítiques municipals estan coordinades”.

La plataforma recorda que Granollers és una de les ciutats de l’Estat que viola sistemàticament les normes europees sobre gasos contaminants, com denúncia el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. En mobilitat i contaminació, critica que la cultura del cotxe està profundament arrelada a la comarca, “com demostren els problemes a la ronda Sud, el PDU del Circuit de Catalunya o el projecte d’ampliació de la C-17”, i planteja un model alternatiu basat en l’ús quotidià de la bicicleta.

En espais naturals i agroecologia, asseguren que la ciutat viu d’esquena al seu entorn i aposten per convertir el Vallès en una “zona agropolitana o bioregió amb una harmonia entre espais naturals, terres de cultiu agroecològic i poblacions”.

Pel que fa a l’energia i l’aigua, les entitats aposten per “relocalitzar i remunicipalitzar aquests subministraments clau”, perquè és la manera, asseguren, de “tenir veu, sobirania i un control democràtic sobre allò que afecta les nostres vides”.

També aposten per una moratòria en la construcció, perquè “no és necessari omplir de ciment ni un pam més de terreny, sinó prendre mesures perquè es deixi d’especular a la ciutat”, i fomentar l’economia solidària i de proximitat per no dependre tant de les grans corporacions i de l’economia globalitzada.

Tot plegat, apunten, no serà possible sense un “profund canvi cultural”, amb plans de formació i actuació ecosocial per als infants a les escoles, per als educadors i per a la ciutadania en general. Finalment, la plataforma també fa una crida a “cuidar-se en comunitat”, ja que “depenem els uns dels altres” i en termes de justícia climàtica i drets humans “l’emergència afecta drets com el dret a la vida, la salut, l'alimentació, l'aigua, l'habitatge i els mitjans de vida”.

Entitats a disposició

Les entitats organitzades que formen part de la Taula són La Magrana Vallesana, Granollers en Transició (GenT), Rebel·lió o extinció Vallès Oriental – Baix Montseny (XR VOBM), Plataforma No Ens Vendreu la Moto, Col·lectiu Integració Ronda Sud, Casal del Mestre de Granollers, Ateneu de Granollers, Fira d’Economia Social i Solidària, Amnistia Internacional i Granollers Pedala, a més de persones a títol individual.

Totes posen els seus coneixements i expertesa en diversos àmbits (mobilitat, agroecologia, sostenibilitat, prevenció de residus, justícia climàtica, educació, cultura i comunicació ambiental, energia verda, cooperativisme, comerç local, etc.) al servei de la ciutat i demanen "coresponsabilitat a l’administració local".

Edicions locals