Donat Putx descobreix l'imaginari de Pascal Comelade al llibre 'L'argot del soroll'
El periodista musical granollerí és autor també d'un volum dedicat a Jaume Sisa
El periodista i crític musical Donat Putx (Granollers, 1966) ha donat forma a la primera biografia completa del compositor i multiinstrumentista Pascal Comelade (Montpeller, 1955), que es posarà a venda aquest dimecres. Amb el títol Pascal Comelade, l'argot del soroll (Editorial Empúries, 2021), Putx desgrana, gràcies a múltiples converses amb el protagonista, una vintena de testimonis i a la documentació, el riquíssim imaginari d'aquest artista inclassificable, un músic d'avantguarda que no oblida les arrels, "un home amb ànima de rockero, però que ha fet de tot", descriu Putx, qui confessa l'admiració que li té.
L'autor destaca "la seva proposta original i tan estranya, en el bon sentit de la paraula. El Pascal és un artista minoritari, però molt estimat aquí i a França –on quan treu disc, surt a tots els diaris–", explica Putx. De fet, pràcticament el gruix de la seva obra és instrumentals, "poc freqüent fora de la música clàssica i el jazz", destaca el crític musical.
El llibre, que havia de veure la llum al maig però la pandèmia va endarrerir el llançament, s'estructura en 12 capítols, els principals són un repàs biogràfic, des del seu naixement fins al 2019. A més, també hi ha fragments dedicats a la Catalunya Nord, i als vessants de Comelade que van més enllà de la música.
Actualment veí de Ceret, Comelade sempre ha estat a cavall entre Catalunya i França. Als anys 70 i 80 va passar temporades a Barcelona, la primera, d'uns mesos, quan d'adolescent Lluís Llach, amic de la família, l'acull a casa. Allà comença a establir relació amb músics de la Nova Cançó, a través dels quals també coneix Ovidi Montllor. L'any 1974, poc abans de l'execució de Salvador Puig Antich, torna a Montpeller. "Davant l'ambient que hi havia al país, va semblar més prudent", apunta Putx.
Al llibre, el periodista destaca també una nova estada a Barcelona i la seva relació amb l'underground del barri de Gràcia als 80, on va conèixer el poeta Enric Casasses, amb qui encara col·labora –i és un testimoni destacat al llibre– i que també és un dels habituals de la Bel Canto Orquestra, la formació habitual de Comelade, amb la qual ha gravat nombrosos discos i ha fet centenars de concerts.
Comelade ha treballat amb P.J. Harvey, Robert Wyatt, Sisa, Pau Riba i Albert Pla, entre altres artistes. De fet, la majoria d'aquests músics, inclòs Wyatt, aporten el seu testimoni a la biografia, als quals també s'hi afegeix el músic experimental Víctor Nubla, que va morir l'any passat.
Casualment, el contacte del músic nord-català amb Granollers és doble, de manera que, entre els seus darrers treballs hi ha la col·laboració amb la també granollerina Ivette Nadal, amb qui ha publicat recentment En nom de la ferida.
Per a molts Comelade és popular per l'ús d'instruments de joguina –en realitat, molts són instruments musicals reduïts que semblen joguets–, un vessant que també explora el llibre, així com la seva passió pel rock and roll, els inicis amb l'electrònica experimental i el festeig amb la música de cobla. La seva discografia, iniciada el 1975 amb Fluence, és immensa.
El llibre també inclou un capítol per parlar de les seves bandes sonores, sobretot per a pel·lícules franceses –amb el testimoni de Sergi López–, i música per a dansa –en parla el coreògraf Cesc Gelabert– i teatre –amb Joan Oller–.
El pas pel Japó
Comelade ha treballat amb artistes d'arreu d'Europa. Per exemple, és molt reconegut a Alemanya, però una de les relacions més curioses les ha establert amb el Japó, un aspecte del qual també parla L'argot del soroll. A finals dels 80, "un segell d'allà va editar un petit recopilatori d'ell. Llavors la pianista Satsuki Shibano va gravar un disc amb versions de Comelade i el va convidar a fer gira", relatat Putx, qui detalla com la popularitat del nord-català al Japó quan Kemji Sawada, vocalista de The Tigers, li proposa fer una adaptació de L'òpera dels tres rals.
El vessant gràfic i literari
El llibre del periodista granollerí també dedica capítols a altres vessants artístics de Comelade, que també pinta. Així, també compta amb els testimonis dels artistes Frederic Amat i Carlos Pazos. El volum es clou amb un epíleg, "una petita antologia de textos escrits per ell", explica l'autor.
Donat Putx, crític musical a La Vanguardia, ha treballat cinc anys en aquest llibre, que ara veu la llum. "Les trobades amb el Pascal han estat complicades. Ell viu a Ceret i jo a Granollers, i cap dels dos tenim cotxe", riu Putx, qui sí ha fet algunes estades a la capital del Vallespir.
L'obra de Comelade és el segon projecte d'aquest tipus per a l'Editorial Empúries, que el 2015 ja li va publicar Jaume Sisa, el comptador d'estrelles. El periodista granollerí també ha publicat a revistes especialitzades com la desapareguda Rockdelux i Enderrock, entre altres, i també és autor del llibre Barcelona en 50 cançons (Planeta, 2014). A Granollers, entre 2006 i 2007, va ser director artístic del Festival Trobadors i Joglars.