Granollers, capital del bàdminton de Catalunya

L'Associació Granollers Esportiva és l'entitat que més fitxes federades suma a la federació catalana

Esports

Granollers, capital del bàdminton de Catalunya
Granollers, capital del bàdminton de Catalunya | Toni Torrillas

José Luis Rodríguez Beltrán

El primer equip del Bàdminton Granollers és la màxima expressió de la relació entre la ciutat i aquest esport, que es va iniciar el 1986 amb la fundació de l'entitat. Des d'aleshores, el club s'ha convertit en el referent català amb unes 145 llicències federades, d'un total de 700 a tot Catalunya, de manera que és el club català que suma més esportistes.

El club es va posar en marxa de la mà d'Antonio Colorado, José Fraile, Guadalupe Burgos i Rafel Lucas –que aquest darrer va ser l'impulsor del bàdminton quan era professor d'educació física als anys 80–. "Quan vaig acabar la carrera d'INEF em vaig plantejar introduir un esport a la ciutat, i no hi havia bàdminton. Llavors, em vaig formar i es va fundar l'Associació Granollers Esportiva de Bàdminton", relata un dels fundadors i actual president del club i de la federació catalana, Rafael Lucas. Des de fa 35 anys, el Bàdminton Granollers no ha parat de créixer i en l'actualitat és una referència per la gran quantitat d'esportistes federats i per les instal·lacions del Pavelló Congost. "És un pavelló que té unes característiques ideals per a la pràctica del bàdminton, com ara que les parets no siguin de color blanc per evitar no veure la ploma o que les llums del sostre, no enlluernin els esportistes", admet Lucas.

L'equip absolut, que ara competeix en la segona màxima categoria estatal, va militar fa unes temporades a la màxima categoria estatal de la Lliga Nacional. "Van ser unes cinc temporades molt bones, però vam baixar. Som un equip que no fitxa grans noms, ens nodrim de la base", detalla un dels jugadors i responsables de l'equip, Marc Gallardo. De fet, l'equip granollerí és l'únic club català que milita en una de les dues lligues estatals. "Com a jugador, els del Bàdminton Granollers sempre tenim una pressió afegida perquè som el rival a batre a les competicions catalanes", diu.

Tot i ser un esport minoritari, el club té una estructura potent i, fins i tot, ha ajudat altres entitats a tirar endavant. "Jo sóc el coordinador del club, però alhora també soc el president de l'entitat de Canovelles i Lliçà. En altres disciplines, això seria impensable perquè hauríem de ser rivals, però en bàdminton, Granollers assessora i ajuda pel bé comú de l'esport", admet el coordinador Eduard Mateos.

Piris i Monroy, a l'Europeu

Els granollerins Joan Monroy i Carlos Piris són la referència del bàdminton modern. Tot i la seva joventut, participaran a finals d'abril a l'Europeu fent parella en el dobles. "No és habitual que a l'Europeu hi vagi una parella espanyola. Són formats al club i una referència per a tots", indica el coordinador, Eduard Mateos, que adverteix: "s'entrenen a Madrid amb Carolina Marin". Els dos granollerins representen la nova fornada del Bàdminton Granollers després dels èxits assolits pel mateix Marc Gallardo, Blanca Lucas, Lara Lucas o Bernat Amaya.

Vuit granollerins al CAR

Des de fa poc més d'una temporada, la Federació Catalana ha impulsat un projecte al CAR de Sant Cugat, que compta amb vuit joves vinculats amb el Bàdminton Granollers.

Edicions locals