El conseller Calvet posa en valor l'economia circular en una visita a l'empresa Recypharmac

El titular de Territori i Sostenibilitat anuncia que enguany es doblaran les subvencions, fins als 60 milions, a les empreses i entitats que fomentin l'economia circular

Economia

El conseller Calvet, a l'empresa Recypharmac, del grup Llorens GMR, al Coll de la Manya
El conseller Calvet, a l'empresa Recypharmac, del grup Llorens GMR, al Coll de la Manya

El conseller de Territori i Sosteniblitat, Damià Calvet, ha visitat aquest dimarts la planta de revalorització de residus Recypharmac que el grup Llorens GMR té al polígon Coll de la Manya de Granollers. Es tracta d’una planta pionera a Europa que separa les fraccions susceptibles de ser valorades de productes farmacèutics i cosmètics que per raons de caducitat o defecte necessiten ser destruïts un cop envasats i embalats.

Els residus tractats es reciclen i es retornen al procés productiu, fomentant així l’economia circular. “D’una banda, separem tots els envasos per materials i els convertim en nous recursos per a la indústria, mentre que dels principis actius dels medicaments en fem una barreja que serveix de combustible, per exemple, per a incineradores”, explicava Marc Luque, director de la planta de Recypharmac.

En la visita, Calvet ha pogut conèixer de primera mà la tecnologia que utilitza aquesta empresa per reciclar una part important dels excedents farmacèutics i cosmètics. “L’emergència sanitària, social i econòmica que vivim ha fet evident que cal una economia més resilient i més preparada per a noves emergències”, deia Calvet. “Per això la reactivació econòmica s’ha de basar en la transició energètica, una mobilitat més sostenible i, sobretot, en una economia més circular”.

Sobre la circularitat, posava d’exemple el paper de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i els 38 milions que l’agència ha concedit en ajuts l’última legislatura a les empreses i entitats locals que practiquen el reaprofitament de residus. “Aquest 2021 gairebé doblarem aquests recursos, fins als 60 milions”, deia el conseller, qui també recordava que actualment gairebé 1.000 empreses a Catalunya treballen en projectes d’economia circular, que impliquen 5.000 milions d’euros de moviment econòmic i 36.000 treballadors.

“L’agenda verda ha d’estar al centre de totes les decisions, i en això és fonamental l’economia circular”, insistia el conseller. “En la legislatura que ara comença hem d’aprovar una llei de residus que optimitzi els usos dels recursos, de manera que cada cop es parli menys de residus i més de l’aprofitament dels recursos”. “I també hem d’acabar de disposar del clúster de l’economia circular per generar sinergies entre les empreses”, deia Calvet.

Edicions locals