El segon festival Opera Aperta posarà la persona al centre del debat

Entre el 10 i el 13 de juny, hi participaran una dotzena de pensadors de diferents disciplines, com Xavier Antich i Fina Birulés

Cultura

El segon festival Opera Aperta posarà la persona al centre del debat
El segon festival Opera Aperta posarà la persona al centre del debat | Museu de Granollers

Del 10 al 13 de juny, el Museu de Granollers acollirà la segona edició del festival d'art i paraula Opera Aperta, que enguany té com a títol Retrat, mirada, persona, i parteix d'una pintura a l'oli d'Antoni Caba. Mentre l'any passat el cap de Bacus del fons del museu incitava a parlar de la vida, enguany, el Retrat de la senyoreta Dulce, de finals del segle XIX, posarà la persona al centre del debat.

Així ho explicava Cristina Masanés, que codirigeix el festival juntament amb la responsable del Museu, Glòria Fusté. Per parlar sobre el retrat que inspira l'Opera Aperta, la sessió inaugural del festival, dijous 10, anirà a càrrec de la professora d'Història de l'Art de la UdG Lluïsa Faxedas. Tot seguit, la fotògrafa i artista visual granollerina Lurdes. R. Basolí presentarà la seva interpretació del quadre amb una nova obra de format i llenguatge contemporanis. Basolí va fer també l'any passat una intervenció a partir del cap de Bacus i "tot i que ara ha fet una residència al Museu, en un futur ho podem obrir a nous artistes", deia Masanés. La jornada inaugural es clourà amb la intervenció musical del Cor Plèiade de Granollers.

Divendres 11 hi haurà les xerrades magistrals, amb Xavier Antich (De màscares i persones. El deure d’inventar-se un mateix), filòsof i president del patronat de la Fundació Tàpies; i la professora de Filosofia de la UB i reconeguda especialista en Hannah Arendt, Fina Birulés (El jo i els altres. El retorn de les identitats). Tancarà la jornada una tertúlia filosòfica nocturna amb Mariano Fernández, Fèlix Rabal i Ruth Vilar (Què és allò que ens fa persones?).

Dissabte 12 es podran seguir els diàlegs de diferents especialistes i periodistes. La neuròloga especialitzada en memòria i malalties neurodegeneratives, Mercè Boada, dialogarà amb la periodista especialista en salut, Cristina Sáez, a l’entorn del tema Estimades neurones: és el cervell l’òrgan savi?. I el professor de Filosofia Moral i Política de la UAB, Daniel Gamper, parlarà amb el periodista Txema Seglers (Persones col·lectives. L’espai comú i la possibilitat de la paraula).

A la tarda, el professor de filosofia antiga de la UdG i també editor, Oriol Ponsatí-Murlà, conversarà amb la traductora i filòsofa Anna Punsoda (De què parlem quan parlem de persones? El problema filosòfic de la identitat). La projecció del premiat film documental My Mexican Bretzel portarà a la seva directora, Núria Giménez Lorang, a tancar la jornada.

El darrer diàleg serà el diumenge 13, amb el filòsof i professor de la Universitat Ramon Llull, Ferran Sáez, que parlarà amb el periodista Joan Burdeus (Visions de la persona en la postmodernitat tardana). Tancarà el festival una sessió de textos de filosofia sobre la noció de persona dits per l’aula de creació Arsènic.

"Els convidats són especialistes en pensament –de diferents àmbits–, però també bons comunicadors, perquè volem arribar a tothom; que no sigui un festival excloent", explicava la codirectora.

Obert a col·lectius de la ciutat

Tant Masanés com la regidora de Cultura, Maria Villegas, asseguraven que el festival "es vol fer amb la ciutat", de manera que es busquen complicitats amb diversos col·lectius. L'any passat, ja hi prenien part l'alumnat de l'institut Celestí Bellera i l'escola de teatre Arsènic, així com els mitjans de comunicació públics de la ciutat i la Universitat Popular de Granollers (UPG). Enguany, s'hi sumen el cinema Edison –amb una projecció–, les biblioteques Can Pedrals i Roca Umbert, i les llibreries La Gralla i Carbó –que posaran a l'abast les publicacions dels participants a l'Opera Aperta–.

En aquest sentit, l'alcalde, Josep Mayoral, destacava la presència del món cultural de Granollers, perquè "ens interessen els esdeveniments que poden deixar petja". Pel que fa a la conveniència del festival, Mayoral considerava que "el pensament i la paraula són més necessaris que maig, i probablement estan més lluny que mai", lamentava.

Doble format, presencial i virtual

Arran de l'èxit de les sessions retransmeses per streaming de la primera edició, en què la situació de pandèmia va obligar a compaginar el format presencial i el virtual, enguany s'ha decidit mantenir aquesta fórmula. Així, tots els actes que tindran lloc al Museu, també es podrà seguir per mitjà del canal de Youtube del Museu de Granollers.

Edicions locals