Albert Forns recollirà en un llibre els testimonis del bombardeig del 38

Crida perquè la ciutadania aporti testimonis i documents 'Contra l'oblit' per ajudar a construir el relat col·lectiu

Cultura, Societat

Albert Forns ha presentat el projecte, acompanyat d'Alba Barnusell i Josep Mayoral
Albert Forns ha presentat el projecte, acompanyat d'Alba Barnusell i Josep Mayoral | M.E.

L'escriptor granollerí Albert Forns recollirà en un llibre la història del 31 de maig de 1938, quan la ciutat va ser bombardejada per l'aviació feixista, que escampar la tragèdia amb un mínim de 224 mort i centenars de ferits i edificis en runes. El relat, però –"ben explicat i amb vocació literària", diu l'alcalde–, recollirà el màxim de testimonis possibles d'aquell dimarts tràgic d'ara fa 83 anys.

És per això que "Can Jonch i l'Arxiu hem entomat el repte d'acabar de recollir la memòria gràfica, documental i oral", deia la regidora Alba Barnusell, qui dimecres presentava la campanya Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig –ideada per Helena Pielias de Frau. Recerques visuals–, que "ha d’acabar de donar una empenta per recollir testimonis i rebuscar a casa els documents i elements de memòria que encara puguem tenir", apuntava. La feina, però, no parteix de zero, ja que l'Arxiu ja ha facilitat a Forns una seixantena de testimonis entrevistats i algun diari personal. "L'arxiu ha fet moltes crides, però la campanya vol anar una mica més enllà", deia Forns, que indicava com durant aquest any s'hi farà èmfasi a través de cartells publicitaris i xarxes socials.
A més, s'ha habilitat una web del projecte –granollers.cat/memoriabombardeig– i mitjans perquè la ciutadania pugui fer arribar el testimoni o informar dels materials de què disposa: un correu electrònic [email protected] i un número de whatsapp 689 652 143 –especialment pensat per deixar-hi àudios, per exemple, del record sobre què explicava un familiar ja desaparegut sobre el bombardeig–.

Aquesta, de fet, serà la primera fase del projecte, que a partir de 2022 passarà a un segon nivell, en què Forns començarà a treballar en el llibre, que es voldria tenir enllestit el maig de 2023. "Es tractarà d'endreçar el material i articular un relat trenat que sigui un dietari col·lectiu", indica.

Kempowski, la inspiració

Forns ha explicat que la idea d'aquest projecte li va venir quan escrivia el seu darrer llibre –Abans de les cinc som a casa (Edicions 62), 40è Premi Sant Joan–, inspirat en un dietari. "Aquest tipus de documents ajuden a explicar-nos i a donar una visió diferent de la dels historiadors, més emotiva", considera. Precisament al llibre hi parla de Walter Kempowski, un alemany que va fer una crida per rebre fotos i documents de l'alemanya nazi per fer un retrat col·lectiu de l'època. Amb tot el material rebut, va fer una obra de 10 volums. La proposta de Kempowski ha inspirat el futur llibre de Forn sobre el bombardeig de Granollers, que se centrarà en un sol dia, aquell 31 de març de 1938. L'autor alemany també va dedicar una part de la seva extensa obra a reproduir el dia de la detenció de Hitler, una reconstrucció amb més de 120 testimonis. "Nosaltres tenim un dia que ens ha marcat més que cap altre i podem fer una narració coral amb els testimonis que tenim i els que tindrem", concloïa l'escriptor. L'alcalde, Josep Mayoral, elogiava el projecte i recordava que Forns va ser un dels promotors del bombardeig poètic de 2006 –del col·lectiu l'Embut–.

Edicions locals