Los Galindos qüestiona la justícia mentre incita a morir de riure

La històrica companyia, amb Bet Garrell i Marcel Escolano, torna a Granollers, concretament a Roca Umbert

Cultura

Una de les escenes del muntatge 'MDR'
Una de les escenes del muntatge 'MDR' | Clara Pedrol / Los Galindos

Si d'alguna cosa en saben Los Galindos és de riure i de posar en escena espectacles surrealistes i reflexius. La històrica companyia de circ, nascuda el 1991, no només va ser una de les més innovadores i referent europeu, sinó que sempre s'ha sabut reinventar amb la investigació i recerca artística com a bandera.

Després de l'èxit d'UduL –i la seva iurta, que també va fer estada a Granollers–, Los Galindos –encapçalats per Bet Garrell i Marcel Escolano– tornen divendres (20 h) a la ciutat i sorprenen de nou amb MDR –mort de riure–, un espectacle que apel·la a l'humor, però també posa sobre la taula qüestions serioses, com l'arbitrarietat de la justícia, des de la més extrema de les condemnes. "Una farsa inspirada en els ajusticiaments públics, per incomodar i divertir", explica la companyia.

La sinopsi

La trama parteix d'uns pallassos que han condemnat un dels seus companys a la pena capital, en un "acte de responsabilitat, per aturar la propagació d'un virus letal, el riure", detalla la sinopsi de l'obra, estrenada en plena pandèmia, el desembre passat.

Pensat per representar-se al carrer o en espais poc convencionals, Los Galindos i el Teatre Auditori duran MDR aquest divendres a Roca Umbert, per explicar una història en què el riure és la matèria mortal i, alhora, el motor de l'espectacle. I és que un dels pallassos, ara condemnat, ha provocat la mort de riure d'un espectador en un anterior espectacle.

Dirigits per Garrell, a l'escenari Escolano –codirector i cocreador– estarà acompanyat d'Anicet Leone i Santi Ruiz Albalate. L'espectacle produït per Los Galindos ha rebut el suport de l'Ajuntament de Granollers, així com de l'ICEC, l'Institut Ramon Llull i la col·laboració de diferents espais culturals del país, com la Taula de Cultura i Joves de Sant Esteve de Palautordera i el Konvent de Cal Rosal (el Berguedà).

Edicions locals