FEMVallès es constitueix com a entitat i fixa la seu a Granollers

L'entitat reclama la creació d'una Autoritat del Transport Metropolità específica per a l'àrea del Vallès

Economia

La reunió de constitució de l'entitat, dilluns, a la seu de la UEI
La reunió de constitució de l'entitat, dilluns, a la seu de la UEI

Coincidint amb el 10è aniversari de funcionament de l'associació FEM Vallès, centrada en la promoció del Vallès, l'agrupació s'ha constituït formalment aquesta setmana com a entitat. Ho ha fet en un acte a la seu de la Unió Empresarial (UEI) a Granollers, on també ha fixat el seu domicili social. L'objectiu de l'entitat és potenciar la importància econòmica del territori vallesà i superar la condició de perifèria metropolitana en què el Vallès ha estat permanentment situat.

L'entitat, que constata la unitat productiva que representen el Vallès Oriental i l'Occidental, treballa aspectes d'ordenació territorial i per estructurar l'àrea metropolitana. També vol ser una veu coordinada del teixit social del Vallès per fer propostes concretes de millora del territori; debatre i incorporar les propostes que s'acordin per part de diversos organismes; impulsar la creació d'infraestructures per afavorir la qualitat de vida de les persones, l'economia productiva i l'ocupació; i defensar inversions que millorin les connexions, infraestructures i equipaments socials del territori.

Per aconseguir aquestes finalitats, FEMVallès organitza jornades i taules de debat per elaborar les propostes de millora; actua com a lobby sobre qüestions territorials, d’infraestructures i de mobilitat; transmet les propostes a institucions i nivells governamentals; emet opinió pública un cop consensuada amb tots els seus membres; promou propostes i coneixement per millorar el desenvolupament del territori i promou una visió estratègica del territori.

Formen part de l'entitat associacions com Cecot, Unió Empresarial (UEI), CIESC, Via Vallès, Sant Cugat Empresarial (SCE), Baricentro, Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (delegació del Vallès), Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’edificació de Barcelona (delegacions dels dos vallesos), Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) (delegació del Vallès), CCOO, Cambra de Comerç de Terrassa, Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER), Circuit Barcelona-Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Sagalés, Transports Urbans de Sabadell (TUS), la delegació de la Cambra al Vallès Oriental i l'Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes (ACTU).

L'entitat està presidida per Antoni Abad, de Cecot, i compta amb Joan Díaz (UEI) com a vicepresident i amb Joaquim Colom (UEI) com a secretari general, entre altres membres.

Una Autoritat del Transport Metropolità vallesana

Una de les darreres reclamacions de FEMVallès ha estat la creació d'una Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per a l'àrea del Vallès, que funcionaria com les que ja hi ha implementades a Lleida, Girona o el Camp de Tarragona, on s'encarreguen de coordinar el transport públic de la seva àrea. Per a FEMvallès és una demanda prioritària que impulsaria el transport públic i permetria coordinar les 160 concessions d'autobús que hi ha actualment.

La mobilitat interna del Vallès suposa el 85% dels trajectes, uns 845.000 desplaçaments diaris segons el Departament de Territori. No obstant això, el percentatge d'ús del transport públic al Vallès és només el 18%, "una xifra estancada des del 2009", destaquen. Un dels problemes a la regió metropolitana, afegeixen, és la divisió entre els municipis de l'AMB i els que no en formen part, de manera que les línies d'autobús de l'AMB no en travessen el límit. I això se suma, diuen, al dèficit d'inversions que s'aplica a les àrees metropolitanes –un vallesà rep 9 cops menys en inversions de mobilitat que un barceloní–.

Per això l'entitat reclama la creació d'una ATM com hi ha al Camp de Tarragona, i un cop traslladada la proposta als responsables polítics, està recollint firmes d'organitzacions i institucions per aglutinar força entorn de la demanda.

Edicions locals