'El sector industrial no pot quedar al marge de la transició energètica'

Una jornada per a l’impuls de la biomassa forestal per a ús tèrmic anima les indústries a canviar les fonts principals de consum energètic

Economia

'El sector industrial no pot quedar al marge de la transició energètica'
'El sector industrial no pot quedar al marge de la transició energètica'

En l’àmbit industrial, la majoria de recursos energètics que es consumeixen són el gas natural (46%) i l'electricitat (38%), mentre que la biomassa representa només un 2,4%, sobretot per a usos tèrmics. En total, l'any 2020, les energies renovables van suposar només un 10% del total de consum energètic a Catalunya, molt lluny del 100% que es preveu assolir el 2050.

Aquestes són algunes de les dades que es van apuntar en la jornada per a l’impuls de la biomassa forestal per ús tèrmic al sector industrial del Vallès, organitzada per l'Ajuntament de Granollers, el Clúster de la Bioenergia de Catalunya, Granollers Mercat i el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

En la sessió, que complementava una primera jornada sobre autoconsum energètic municipal, es van presentar casos d’èxit de diferents sectors industrials en l’ús de la biomassa com a energia per als seus processos tèrmics, així com el servei públic de biomassa comarcal del Vallès Occidental –el projecte Boscos del Vallès–, impulsat per l'Agència Comarcal de l'Energia.

En la presentació de la jornada, l’alcalde Mayoral reclamava una "simbiosi amb el territori" per millorar la gestió forestal i augmentar el consum de biomassa, i va citar algunes actuacions municipals que afavoreixen la transició energètica, com la instal·lació de panells solars al Palau d’Esports –que el farà pràcticament autosuficient energèticament–, l’ampliació de la planta de compostatge de matèria orgànica, gran productora d’energia, i les dues calderes de biomassa (nord i sud) que subministren escalfor a 12 equipaments de la ciutat.

Manel Torrent, director general d’Energia i Seguretat Industrial, assegurava que "la biomassa ha de tenir especial protagonisme en aquells sectors on costa trobar una alternativa, com l’industrial", i Laia Sarquella, tècnica de l'Institut Català de l'Energia, presentava una guia pràctica per als industrials que volen pensar com fer el canvi, amb un simulador de càlcul per avaluar costos, consums i preus.

Marc Cortina, director del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, indicava que la biomassa de km 0 "és una energia estable en preu, que genera confiança i seguretat", i apuntava que "és una oportunitat econòmica per al món rural i per a la recerca i la innovació; ajuda a fer una millor gestió forestal i també a la prevenció d’incendis".

Finalment, per tancar la jornada, el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, recordava que el 50% del consum energètic de Granollers es produeix per les activitats econòmiques, de manera que "aquest sector no pot quedar al marge de la transició energètica".

Edicions locals