Les ciutats de l'arc metropolità reclamen tenir més pes de decisió per evitar desigualtats

Un estudi demostra la segregació i la falta de recursos que pateixen les ciutats de l'arc metropolità mentre han d'assumir més despesa social

Política

Alcaldes i regidors de ciutats de l'arc metropolità
Alcaldes i regidors de ciutats de l'arc metropolità

Un estudi sobre la contribució i els recursos de les ciutats de l’arc metropolità, realitzat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, conclou que la majoria de les ciutats d’aquest àmbit tenen menys autonomia financera, menys ingressos per càpita i menys capacitat fiscal que els municipis de l’entorn, mentre que, en canvi, han de suportar una major despesa social que la mitjana.

L’estudi, encarregat per l’Ajuntament de Mataró, fa una radiografia de l’evolució de la demografia, les finances, la tributació i la despesa social de la capital del Maresme, i alhora analitza també l’evolució d’altres ciutats metropolitanes, on hi ha una dinàmica similar. És el cas de Terrassa, Sabadell, Vilanova, Granollers i Vilafranca.

Els directors de l’estudi, Oriol Nel·lo, i Ismael Blanco, han destacat que la segregació i les diferències intermunicipals “han saltat d’escala” i han posat en valor la reclamació redistributiva dels alcaldes de l’arc metropolità amb el propòsit de fer un país més equitatiu.

Justament, aquest dijous, alcaldes i regidors d’aquests municipis han participat en un debat en què han reivindicat poder influir en la governança i la planificació territorial de Catalunya per aplicar polítiques de reequilibri, redistribució i compensació “davant la realitat d’haver d’assumir la concentració de major població amb necessitats socials bàsiques”.

Josep Mayoral, alcalde de Granollers, lamentava que “fa anys que s’ha obviat la cogovernança i també els instruments que tendien a la lluita contra la segregació”, i que “no es planegen les infraestructures de reequilibri territorial com cal”. Alcaldes i regidors de les ciutats metropolitanes s’han emplaçat a “agafar múscul per revertir la situació”, “unir-se per fer de lobby” i “evitar que a Catalunya hi hagi 2, 3, o 4 velocitats diferents”.

Edicions locals