Debat Constituent crida a participar per posar les bases de la futura Constitució catalana

L'exdiputada de la CUP Gabriela Serra, membre del consell assessor per al Fòrum Cívic i Social del Debat Constituent, presenta la iniciativa a Granollers

Política

Gabriela Serra i Albert Coll, dijous a Granollers
Gabriela Serra i Albert Coll, dijous a Granollers

L'exdiputada de la CUP Gabriela Serra, membre del consell assessor per al Fòrum Cívic i Social del Debat Constituent i de la coordinadora d’enteses locals, va participar dijous a Granollers en la presentació d’aquesta iniciativa a la ciutat. La sessió estava organitzada per Debat Constituent i va comptar també amb la participació del coordinador tècnic, Albert Coll.

Debat Constituent és un procés participatiu transversal, inclusiu i plural per establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya. “Volem seduir la gent perquè surti de la comoditat i el desànim i participi en el debat per escollir els criteris constituents que han de formar part d’una futura Constitució catalana”, explicava Serra. “Es tracta de pensar i debatre, de manera transversal, plural i democràtica, com volem que sigui la seguretat, la justícia, l’economia o la divisió territorial del nostre país”.

El procés participatiu, que ja compta amb un centenar de grups dinamitzadors a tot el país, es desenvolupa en tres fases: les enteses territorials com a plataformes per dinamitzar el territori; els debats ciutadans participatius; i el Fòrum Cívic i Social per sintetitzar les aportacions i presentar-les al Parlament.

Qüestionari obert

Actualment s’està presentant la iniciativa arreu i es convida els ciutadans a respondre un qüestionari de 140 preguntes a través del seu web, obert a tothom. S’hi demana l’opinió en matèria d’elements constitutius; drets; participació política i organització del poder; organització territorial; règim econòmic; territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques; i seguretat i relacions internacionals.

L’exdiputada insistia que tothom està cridat a participar-hi, sense necessitat de ser independentista, i apuntava que “hi ha coses que no poden esperar a conquerir una república, sinó que s’han de lluitar ja des d’ara”. “I ho farem amb la legitimitat que ens donarà el buidatge d’aquest qüestionari”, deia Serra.

Després de la part participativa, la primavera de l’any que ve, es convocarà el Fòrum Cívic i Social, un “subjecte transformador” format per unes 1.500 persones, que serà l’encarregat de traduir i sintetitzar les respostes majoritàries en mandats constituents, que es presentaran al Parlament i al Govern. “Serà aleshores quan es decidirà quina és la millor manera per tirar endavant la lluita per la consecució d’aquests mandats constituents”, deia Serra.

Edicions locals