'Vaig acabar veient que està bé ser diferent. Puc ser-ho i no és un problema'
Albert Portero enceta el programa del Pride Granollers amb la conferència 'Compartir experiències per trencar armaris'
La commemoració del Pride Granollers –en el marc del mes de l'Orgull LGTBI– ha arrencat amb una xerrada en línia del periodista i activista prop drets de la comunitat gai Albert Portero, que va ser organitzada per l'associació Trenquem Armaris i conduïda per la membre de l'entitat Judit Alcayde. Amb el títol Compartir experiències per trencar armaris, ambdós van abordar la dificultat que suposa adonar-se que un mateix no és com la societat i els rols preestablerts esperen, i què suposa el procés fins a "sortir de l'armari".
Com afirmaven ambdós joves, els adolescents acostumen a veure's diferents de la resta durant l'etapa de l'ESO. "En un inici, és complex adonar-se que realment et sents atret pel teu mateix sexe, i hi ha una contraposició entre el que és correcte i el que un és de veritat". "Jo veia que m'atreien els nois, però volia mantenir-me dins els cànons", afirmava Albert Portero, tot afegint que arribava a fingir en situacions quotidianes com ara amb el grup d'amics quan es fixaven en alguna noia, pel sol fet d'intentar encaixar. De manera inevitable, les persones que pertanyen al col·lectiu LGTB han de trencar amb tot l'establert i obrir-se, fer-ho públic. "Una de les parts per ser tu mateix és la socialització, el fet de poder-ho explicar a algú proper i de mica en mica a tot el teu entorn", constatava Judit Alcayde.
Al llarg de la xerrada es va parlar de la necessitat de mantenir-se ferm en la mateixa identitat un cop s'ha fet aquest trencament, per no reprimir-se novament després d'aquest difícil pas. Malgrat els avenços en la societat, encara existeix discriminació cap a les persones homosexuals, bisexuals i amb identitats de gènere diferents de les normatives. Aquest fet, com han explicat els membres del col·lectiu, és una realitat amb la qual han de conviure dia a dia. El millor que es pot fer davant aquesta situació, esmenen, "és envoltar-te de la comunitat: persones amb els mateixos gustos, orientació sexual o interessos. D'aquesta manera, i també tenint altres referents (amics, companys, coneguts...), és més fàcil fer aquest procés i poder-se sentir a gust amb un mateix".
A banda de l'àmbit escolar, al llarg de l'emissió s'ha parlat de l'esfera familiar i l'esportiva, i com costa molt sovint rebre l'acceptació que un desitja. En el cas d'Albert Portero, exjugador d'handbol, va ser quelcom natural, però afirma que va ser un motiu per distanciar-se de la resta del seu equip. Un cop a la universitat, però, es va sentir més acollit. "Com més petit és l'entorn, més similituds entre la gent, més difícil és ser tu mateix. En canvi, a la universitat, tothom és més divers i més obert", han assegurat ambdós. "Vaig acabar veient que està bé ser diferent. Puc ser-ho i no és un problema", exclamava Portero.
Per concloure l'acte, els dos conferenciants han avaluat la situació actual aportant propostes per poder crear una societat més inclusiva i diversa. Una d'elles fomentada en l'educació i passant per una "necessària formació en l'acceptació del diferent i oferint als infants i joves la informació necessària per poder viure la seva sexualitat i identitat de gènere d'una manera més natural". D'altra banda, ambdós joves han assegurat que les xarxes socials són una eina molt potent pel canvi, ja que poden fer arribar aquest missatge a moltes persones, acompanyant també aquells qui es troben en situacions difícils i entorns reprimits. Per últim, han assegurat que iniciatives com la del Pride Granollers ajuden a visibilitzar i a donar veu a aquesta comunitat, cosa que consideren fonamental. La xerrada ha quedat desada a l’Instagram @trenquemarmaris.