ERC desconfia del 'perfil polític' del nou gerent del Consell Comarcal

Els republicans han criticat el procediment per nomenar el nou gerent, del qual han dit que estava 'premeditat des del 2019'

Política

Joan Galiano, Marc Candela i Núria Carné, consellers comarcals d'ERC
Joan Galiano, Marc Candela i Núria Carné, consellers comarcals d'ERC

El grup d’ERC al Consell Comarcal, a l’oposició, rebutja el nomenament de Carles Fernández –exalcalde de la Roca pel PSC– com a gerent del Consell Comarcal. Per als republicans, l’exalcalde de la Roca té un perfil massa polític que no s’adequa a les necessitats de l’ens. “Serà una peça més de l’engranatge polític del Consell”, deia l’alcalde Bigues i Riells i conseller comarcal Joan Galiano, qui aposta per un perfil més tècnic en aquesta posició.

També l’alcalde de Martorelles i portaveu d’ERC al Consell, Marc Candela, rebutja el procediment que s’ha seguit fins arribar a aquest nomenament, amb dos processos de selecció oberts els últims mesos: “No diem que hi hagi hagut res irregular, però les formes no han estat les millors. Fa temps que es veia que Fernández seria l’escollit”, assegura.

Candela critica, per exemple, que Fernández dimitís de conseller comarcal en el moment en què es va convocar la plaça, “per evitar incompatibilitats”, que s’hagi prescindit de les entrevistes als candidats finalistes a la fase final del procés de selecció, i que el president del Consell hagi acabat escollint a dit el candidat. “Serà un gerent col·locat a dit i amb filiació política”, insisteix Galiano.

“El gerent té un càrrec executiu, i per tant hauria de tenir un perfil tècnic, sense vinculació a cap partit”. Aquesta filiació, justament, fa témer als republicans que a partir d’ara pugui haver-hi “purgues” i baixes de personal tècnic, i que “per compensar alguna cosa entre partits”, es nomeni un nou càrrec de confiança –“sense funcions clares”– proper a Junts o els comuns.

“Desgavell intern”

Els republicans també han assegurat que el Consell Comarcal viu un “desgavell intern”, amb tensions i desconfiances entre els socis de govern, que repercuteix en els ciutadans de la comarca. “El Vallès Oriental és a la cua en agilitat en la prestació de serveis”, recorda Candela, qui afegeix que “més enllà de la gestió del dia a dia, cada dia més lenta i tardana, no hi ha iniciativa política”.

“Han passat dos anys des de l’inici del mandat i encara no sabem quin és el projecte polític per a la comarca”, diu l’alcalde de Martorelles, qui posa d’exemple la demora per trobar una nova seu pel Consell. “Fa mesos vam dir que l’edifici en què s’havia fixat el govern al carrer Mataró era sobredimensionat i tenia un cost massa alt; però d’això ja fa més de mig any i res no ha avançat des d’aleshores”, lamenta.

Pendents del relleu a la presidència

A finals de mes es convocarà el ple de relleu a la presidència del Consell Comarcal, ara en mans de Francesc Colomé (Junts). Si es compleix el pacte previst a l’inici del mandat, l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero (PSC), prendrà el relleu al capdavant del Consell aquest juliol. Els republicans recelen d’aquest acord i expliquen que els últims dos anys se’ls ha proposat d’entrar a govern –del qual van ser exclosos el 2019 tot i ser la força amb més alcaldies a la comarca– diverses vegades, però diuen rebutjar-ho perquè “no volem ser-hi per ser-hi, sense un projecte clar”.

Edicions locals