Un mur representarà les preocupacions en el context de la Covid del barri Congost

L'artista 3TTMAN recollirà les reflexions que alumnat del Marta Estrada, associacions i veïns han fet en el marc del projecte comunitari La Quiosca

Cultura, Societat

La Quiosca, a la plaça de la Llibertat del barri Congost
La Quiosca, a la plaça de la Llibertat del barri Congost

El quiosc de la plaça de la Llibertat, que feia mesos que estava tancat, va reobrir a l'abril amb un nou ús i un nou nom, La Quiosca, un projecte de treball comunitari impulsat al barri Congost, que culminarà a finals de mes amb un mural de grans dimensions que l'artista 3TTMAN –el francès establert a Catalunya Louis Lambert– farà a una paret mitgera de l'espai.

Aquesta intervenció artística a la ciutat s'emmarca en el projecte Murs que parlen, una iniciativa que entén l'art "com a motor transformador, i barreja art urbà amb millores als barris", recordava la regidora de Cultura, Maria Villegas.

En aquesta ocasió, 3TTMAN partirà de les idees recollides a La Quiosca, una proposta dels educadors i dinamitzadors comunitaris, que "ha reaprofitat un espai tancat per oferir un servei al barri, i alhora ha connectat diferents departaments de l'Ajuntament", apuntava el regidor de Relacions amb la Comunitat, Rudy Benza.

La dinamitzadora Ariadna Estany explicava que La Quiosca va obrir com espai de conversa amb el barri Congost, "sobretot sobre aquest any complicat de pandèmia", deia. Així, a través del contacte amb diferents col·lectius del barri s'ha recollit el seu pols, "amb diferents formes, com frases literals del veïnat, disciplines artístiques, treballs dels joves de l'institut, compartir estones a la gent de la petanca…", detallava Estany. L'objectiu, a banda del mateix treball comunitari, és que "l'artista pugui copsar què viu la gent del Congost i que el mur ho pugui representar".

Aquest nou mur, que es pintarà entre el 21 i el 30 de juny, complementarà La Quiosca, tot i que es preveu que aquest espai, que acostuma a estar obert els dimarts i els dijous, tingui continuïtat i, fins i tot, pugui ser reproduïble a altres indrets de la ciutat, apuntava l'alcalde. Mayoral el posava com a "exemple d'una societat que va canviant. Fa uns anys un quiosc era un element bàsic d'una plaça i ara la majoria estan tancats. Ens vam preguntar què en fèiem i hem decidit llençar el menys possible i reaprofitar al màxim", assegurava.

La presidenta de l'AV Congost, Paquita Cortés, assegurava que La Quiosca "ha anat molt bé. Calia fer alguna cosa amb el quiosc tancat i esperem que es mantingui". A banda de servir de punt de trobada, gràcies a una cessió de llibres i revistes de les biblioteques, també s'hi fan préstecs per a la lectura, així com en els propers 15 dies s'hi gravaran converses de persones del barri i tècnics municipals, que posteriorment es difondran.

El treball dels jugadors de petanca

"Qui s'hauria imaginat que estaria prohibit jugar a la petanca?", es preguntava Bàrbara Partegàs part de l'equip de La Quiosca, que ha impulsat un treball artístic amb el col·lectiu de persones que juguen a la petanca al barri. Fa unes setmanes van utilitzar les boles de petanca per crear motlles, que han donat com a resultat unes petites escultures que s'acompanyen de reflexions dels jugadors sobre per què trobaven a faltar la petanca. El Tomàs Parra i els germans Anselmo i Silviano Martín recorden l'avorriment a casa del confinament total i com la petanca és un espai de relació, més enllà de l'esport. Els usuaris de la pista de petanca han aprofitat també per reclamar que es trobi solució als arbres de l'espai "que està molt brut".

Edicions locals