Centres formatius i professionals aposten per ampliar l'oferta d'FP de l'àmbit sanitari

El grup municipal de GxI-Primàries encarrega un estudi a una consultoria per acreditar la demanda d'aquests estudis, també per part de l'alumnat

Societat, Política

Mercè Comas, Mònica Ribell i Joan Ricart, a la presentació de l'estudi al laboratori d'Educem
Mercè Comas, Mònica Ribell i Joan Ricart, a la presentació de l'estudi al laboratori d'Educem

Montse Eras

"Hi ha motivació, necessitat i capacitats per part dels actors del sector sanitari de Granollers, tant del vessant educatiu com del professional, per fer viable l'oferta de noves titulacions de cicle formatiu de grau superior a Granollers". Aquesta és la conclusió de l'estudi que el grup municipal de Granollers per la Independència (GxI) - Primàries ha encarregat a una consultoria especialitzada. El juny de l'any passat, la formació va impulsar una moció per demanar que l'Ajuntament estudiï la viabilitat d'ampliar l'oferta d'estudis de l'àmbit sanitari a la ciutat, que va ser aprovada per unanimitat.

Poc després, la Generalitat, al Consell de l'FP, demanava que "s'acredités aquesta demanda", explicava la cap de llista de la formació i actual portaveu del grup municipal, Mònica Ribell. Primàries no ha esperat a veure si el govern local dona compliment a la moció, i ja li ha presentat aquest estudi, que ha costat al voltant de 5.000 euros que Primàries ha finançat amb les aportacions que rep com a grup municipal.

L'estudi analitza tres branques –explicava el voluntari de Primàries Joan Ricart–: una amb l'objectiu d'analitzar la capacitat dels centres educatius del municipi que ja realitzen formació professional; una altra sobre la demanda de potencials alumnes interessats en aquest tipus de formació, i, finalment, la capacitat d'absorció de les empreses del sector (públiques i privades) de nous professionals sanitaris.

La regidora, Mònica Ribell, assegura "que aquest estudi pot ser un punt de partida que permeti sol·licitar fons europeus Next Generation per impulsar la formació professional a la ciutat".

Primàries presentava dilluns aquest estudi a la sala de laboratori del centre Educem, en què la directora del centre, Mercè Comas, lamentava que, "tot i que sempre s'ha apostat per l'FP a Granollers, s'ha tocat sostre. A les trobades del Consell de l'FP es palesen les dificultats per tenir espai i l'autorització necessària per ampliar estudis". De fet, en l'àmbit sanitari, només Educem i l'Escola Municipal del Treball (EMT) tenen oferta formativa, en aquest cas de grau mitjà –de fet, els tres CFGM sanitaris que existeixen a Catalunya: Tècnic/a de Cures Auxiliars d'Infermeria, de Farmàcia i Parafarmàcia, i d'Emergències Sanitàries–. "Pràcticament no n'hi ha cap de grau superior, tot i l'interès creixent per formar-se en l'àmbit sanitari" –només l'EMT imparteix un Tècnic Superior de Laboratori Clínic i Biomèdic–, apuntava Comas, qui assegurava que per poder fer nous cicles "ens calen suports d'empreses, que han de donar feina, i la voluntat política".

GxI realitzarà al setembre una jornada de debat obert per presentar les conclusions de l'estudi amb la participació dels agents implicats.

L'enquesta als estudiants

De les més de 900 persones que van veure el formulari en línia adreçat als estudiants dels centres participants, finalment han completat les respostes 307. D'aquesta mostra se n'extreu que més del 70% dels estudiants d'FP als centres granollerins són de la resta de la comarca, i que un 66,4% es planteja cursar un cicle formatiu de grau superior en el futur, i que gairebé el 40% consideraria inscriure's a un cicle de grau superior de l'àmbit sanitari si el pogués cursar a Granollers.

Segons les enquestes, el 41,8% dels estudiants consideren interessants els cicles de grau superior de Laboratori Clínic i Biomèdic; el 34,2%, el de Dietètica; el 34,2% el d'Anatomia Patològica i Citodiagnòstic; el
27,8%, el d'Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear, i el 24,5% s'ha mostrat interessat pel cicle d'Higiene Bucodental. Primàries destaca que els resultats encaixen amb les propostes dels centres educatius d’oferir noves titulacions de grau superior de l’àmbit sanitari, com per exemple una de l’EMT sorgida durant l’entrevista i formalitzada amb una proposta escrita remesa posteriorment als entrevistadors, de posar en marxa dues noves titulacions de cicles formatius de grau superior d’Anatomia Patològica i Citodiagnòstic, i d’Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear. "També coincideix amb el punt de vista generalitzat dels professionals sanitaris, que expressen que cal una aposta de llarg termini i coordinada amb la comarca per a la formació de l’àmbit sanitari", apunta Ribell.

 

Edicions locals