'El restaurador és l'ambaixador del producte; expliquem el territori a través del menjar'

La Diputació de Barcelona lliura els premis Parc a Taula a la sala d'actes del Museu de Ciències Naturals de Granollers

Societat, Economia

El premiats del Parc a Taula al pati del Museu de Ciències Naturals de Granollers
El premiats del Parc a Taula al pati del Museu de Ciències Naturals de Granollers | Diputació de Barcelona

Granollers va ser l'amfitrió dilluns del lliurament de premis Parc a taula 2021, que atorga la Diputació de Barcelona als productors i restauradors que difonen els valors naturals, culturals i paisatgístics d'un territori. L'acte, que va tenir lloc a la sala d'actes del Museu de Ciències Naturals de Granollers, va comptar amb la presència de la cuinera Ada Parellada, qui va recordar que la restauració "és essencial, no només perquè alimentem, sinó també perquè facilitem que la gent pugui compartir un àpat i, a més, divulguem", deia.

En aquest sentit, la cuinera, impulsora del Semproniana de Barcelona i filla de la Fonda Europa, recordava la voluntat d'"explicar el territori a través del menjar". Precisament, l'alcalde, Josep Mayoral, també vinculava la qualitat amb la proximitat i la identitat, i el responsable de Parc a Taula, Xavier Roget, assegurava que "el restaurador és l'ambaixador del producte, de l'agricultura; és un binomi fonamental".

Així, la Diputació atorgava el premi Parc a Taula –una escultura de Josep Massana– al millor plat preparat a partir de productes provinents de productors al Sandvitx de cabrit a baixa temperatura, salsa de remolatxa amb gnocchi d'espinacs, patata i xips d'espinats del restaurant El Cafè de la Casa de les Lletres, al Parc Natural de Collserola.

El premi a la millor experiència va ser per la cooperativa Viver Tres Turons, del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i el projecte Aprenem a multiplicar plantes i coneixem un viver de planta autòctona. L'empresa també treballa actualment en un projecte de recuperació de nenúfars i neteges de piscines sense productes tòxics.

El premi Parc a Taula de la categoria de participació va ser per les fruiteries i verduleries Sínia Pujadas i Sínia Sant Gervasi, de Vilanova i la Geltrú, i la seva cooperació en el projecte del Parc del Garraf Els espigalls del Garraf van a l'escola.

I, finalment, en la categoria a la millora del territori el premi va ser per a l’empresa d’oli d’oliva Salar d’Arbúcies, del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, per la recuperació d'oliveres i la instal·lació d'un molí d'oli.

El jurat dels Premis Parc a taula estava format per onze persones vinculades al món de la gastronomia, la salut i la gestió del territori, entre les quals hi havia representació de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. També del sector privat com la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica, que promou la marca Cuina Catalana.

Edicions locals