Les biblioteques traslladen el cicle Lletra Estesa a la sala Tarafa

Mireia Calafell i Björt Rùnars l'encenten dijous amb 'Varosha'

Cultura

El cicle Lletra Estesa es feia habitualment al terrat de Can Pedrals
El cicle Lletra Estesa es feia habitualment al terrat de Can Pedrals

Dijous (19 h), les biblioteques de Granollers encetaran el cicle Lletra Estesa, que arran de la Covid ha hagut de traslladar l'escenari habitual del terrat de Can Pedrals a la sala Francesc Tarafa per guanyar aforament.

Malgrat el canvi d'emplaçament, el cicle de lletres i art manté l'essència, amb tres espectacles durant el juliol que combinen les llestres, en especial la poesia, amb la música. En aquesta edició, s'hi podran escoltar els textos de Mireia Calafell, Carles Riba, Guillem d'Efak, Ramon Llull, Maria Mercè Marçal, Ausiàs March, Enric Casasses, Maria Cabrera, Blai Bonet i Erri de Luca.

La primera proposta
Avui, doncs, Mireia Calafell, una de les veus més potents de la poesia catalana contemporània, engegarà el cicle amb la proposta Varosha, en què l'acompanya la violoncel·lista i compositora islandesa Björt Rùnars, també amb un teclat i pedals per a loops electrònics. Varosha és un dels destins turístics més concorreguts de la Mediterrània a finals dels 60, que va quedar deshabitat arran de la invasió turca de 1974. Aquesta ciutat fantasma "representa avui la lògica pròpia d'una manera d'entendre el món com a lloc que pot ser devorat pel turisme o la guerra, i alhora el misteri i la bellesa contradictòria d'un espai que permet pensar una nova manera de fer", a la qual es referiran els versos.

El Pèsol Feréstec

Lletra Estesa continuarà el 15 de juliol amb l'espectacle Treure'n robins –disc editat per The Indian Runners el 2017– de la banda de pop folk El Pèsol Feréstec, formada per la rapsoda Maria Cabrera, la veu de Carlota Serrahima, la guitarra de Gerard Segura i la bateria de Marià Codina. El repertori d'aquesta formació passarà per la poesia de Carles Riba i Marià Mercè Marçal fins a la d'Enric Casasses i Blai Bonet. El Pèsol Feréstec també va publicar el 2019 l'EP L'exemple dels ocells.

Finalment, el 22 de juliol, serà el torn de David Fernández que recitarà acompanyat per la instrumentista Lu Roi, per apropar la poesia reivindicativa de l'escriptor italià Erri de Luca, referent de l'esquerra, les lluites socials i la defensa de l'ecologisme i els drets humans. Fernàndez posa veu a una selecció de poemes de l'italià, amb les melodies de Lu Rois.
Els actes de Lletra Estesa són gratuïts, però cal inscriure's a granollers.cat/inscripcionsbiblioteques.

Edicions locals