Concentració per 'curtcircuitar el negoci de la llum'

La CUP Granollers es concentra a les portes de Naturgy per reclamar la nacionalització del negoci de l'electricitat

Societat, Economia

Concentració a les portes de Naturgy, dijous I Foto: CUP Granollers
Concentració a les portes de Naturgy, dijous I Foto: CUP Granollers

La CUP Granollers es va concentrar dijous a les portes de l'oficina de Naturgy a la ciutat per reclamar la nacionalització de la llum i un canvi en el model de producció i distribució, amb l'objectiu que l'energia "sigui de tothom, sigui un dret i no un luxe, i prioritzi criteris socials i climàtics".

En la concentració, que també es va repetir en altres ciutats catalanes, es va llegir un manifest que criticava la darrera reforma de la tarifa de la llum per part del govern espanyol, que, "de facto, representarà l’enèsima pujada de la factura per a la majoria de la població".

De fet, el preu de quilowatt hora d’aquest mes de juny ha doblat el preu mitjà de l’any anterior, i el preu de la llum ha arribat a màxims històrics. També recordava que els darrers 20 anys el preu de la llum ha pujat un 100% a l’Estat, mentre que el salari mitjà només ho ha fet un 20%, de manera que moltes famílies tenen un sobrecost econòmic en energia en relació amb els seus ingressos.

Mentrestant, assegurava el text, "les empreses de l’oligopoli energètic s’enriqueixen sense aturador", amb beneficis de 1.500 milions d’euros per a Endesa durant el 2020 i de 3.600 per a Iberdrola, i amb sous astronòmics per als directius d’aquestes companyies, que són fins a 230 vegades el que guanya una treballadora amb el salari mitjà.

Per tot plegat, els concentrats reclamaven que es garanteixi l’accés per a tothom als subministraments bàsics, descentralitzar la producció i, en definitiva, "capgirar el model", de manera que la generació, transport i distribució de l’electricitat siguin públiques, transparents i democràtiques per acabar amb la pobresa energètica i fer universal i accessible l’accés a l’electricitat.

Edicions locals