Pimec proposa crear un gran centre d'R+D sobre el vehicle elèctric al voltant del Circuit

El president de la patronal, Antoni Cañete, tria Granollers per fer balanç dels seus primers 100 dies de mandat i per exposar els plans de futur

Economia

Daniel Boil i Antoni Cañete, aquest dimecres a Granollers
Daniel Boil i Antoni Cañete, aquest dimecres a Granollers

Pimec del Vallès Oriental ha proposat als agents econòmics, polítics i socials del territori la creació d'un centre d'R+D+I sobre el vehicle elèctric vinculat al Circuit de Barcelona-Catalunya, una "infraestructura estratègica que cal alinear i posar al mateix nivell que altres centres importants, com el sincrotró Alba", diu el president de la patronal al Vallès Oriental.

La proposta demana aprofitar la injecció de fons Next Generation per potenciar la innovació en el sector de l'automòbil, d'acord amb el pla que presentava dimarts el govern espanyol. "Es tracta d'organitzar-se per captar la indústria del vehicle elèctric", diu Boil, "aprofitar el Circuit i el seu entorn perquè sigui un espai de proves de vehicles connectats, cosa que ens faria ser més competitius en aquest àmbit".

En aquest sentit, diu Boil, la idea no és desenvolupar el PDU del Circuit tal com està dissenyat, sinó reformular-lo i adaptar a les línies de transició energètica que marca la Unió Europea. "No es tracta d'asfaltar per asfaltar l'entorn del Circuit, sinó de dotar-lo d'un component tecnològic perquè esdevingui una estructura estratègica nacional", assenyala. "Això atrauria finançament de l'Estat, indústria de valor afegit, aportaria talent i turisme de negocis a la comarca i potenciaria la formació", afegeix.

Aquest és un dels grans eixos de treball que s'ha marcat Pimec per als pròxims anys al territori, juntament amb el desenvolupament de la formació professional –que "ha de ser el pal de paller de la formació"–; la reindustrialització de la comarca –i ajudar les pimes a créixer–; i la millora en infraestructures –desdoblar l'R3, activar l'estació de mercaderies de la Llagosta, connectar el Vallès i el Maresme en tren i enllaçar els polígons amb les estacions de tren–.

100 dies de mandat

Daniel Boil explicava el pla de treball de Pimec al territori acompanyat del president de la patronal a Catalunya, Antoni Cañete, en un acte a Granollers, en què aquest últim feia balanç dels seus primers 100 dies al capdavant de la patronal.

D'una banda, recordava, s'ha incidit en la necessitat d'accelerar la vacunació i la patronal forma part de la comissió de reconstrucció econòmica i social de l'Estat. També s'ha impulsat la patronal estatal Conpymes, una confederació de petites agrupacions per donar veu pròpia a petites i mitjanes empreses i autònoms a escala estatal. Això, explicava el president de Pimec, va en la línia de "situar les pimes al pont de comandament", ja que suposen el 98% de les empreses del país.

També recordava que les pimes acumulen grans problemes de finançament derivats, justament, de la falta de representativitat que tenen en les grans estructures de poder. "Actualment, les pimes paguen a 63 dies, però cobren a 193. Això és insostenible; cal aprovar un règim sancionador de la morositat per evitar-ho", deia Cañete. I afegia: "Cal pensar i legislar en petit per després fer-ho en gran; fer discriminació positiva cap als més petits".

Finalment, Cañete també apuntava per l'acció descentralitzada al territori, i anunciava que al novembre es farà un acte a Granollers d'activisme empresarial, una crida a petits empresaris i autònoms a participar de les organitzacions empresarials per enfortir el lobby i fer de contrapoder a les grans corporacions.  

Edicions locals