Pol Andiñach: 'No cal que es pengin esvàstiques per veure que hi ha feixisme'

El periodista i activista va presentar dijous el seu llibre 'Tothom pot ser antifa', un manual del moviment antifeixista

Cultura, Societat

Pol Andiñach i Genís Ferrero durant la presentació del llibre 'Tothom pot ser antifa'
Pol Andiñach i Genís Ferrero durant la presentació del llibre 'Tothom pot ser antifa'

Àgata Lasheras

Dimecres, el restaurant granollerí Anònims va acollir la presentació del llibre Tothom pot ser antifa, de Pol Andiñach i Viñals, un manual pràctic que, segons l'escriptor i membre del col·lectiu cuellilargo, té com a propòsit destruir el feixisme. Genís Ferrero, secretari d'Acció Sindical de CNT al Vallès Oriental, va acompanyar l'autor en una conversa que reflexionava entorn el feixisme actual.

Pol Andiñach afirmava que el llibre li ha servit per expressar una sèrie de neguits i plasmar-los en paper. L'assaig pretén mostrar com un ciutadà comú pot participar en la lluita contra la ideologia feixista, independentment de les seves motivacions, disponibilitat i capacitats. "L'antifeixisme és una cosa de tots i totes, ha de ser conjunt", afegia.

L'autor, molt present a les xarxes socials i impulsor de cuellilargo (un perfil de periodisme independent), va rebre l'encàrrec de fer un llibre i, tot i que en un inici no va veure-ho clar, va acabar trobant la motivació en la voluntat de comunicar aquest missatge. Segons sosté, el feixisme segueix present en l'actualitat a partir de discursos d'odi com l'homofòbia i el racisme, i s'obre pas en esferes com el mateix parlament espanyol. "No cal que es pengin esvàstiques per veure que hi ha feixisme", afirmava per sostenir la idea d'aquest feixisme que viu "camuflat" en molts àmbits de la societat.

Al llarg de la presentació, juntament amb Genís Ferrero, va reflexionar entorn la paraula feixisme, el seu ús i maneres de combatre'l pacíficament, tot erradicant els estereotips que atribueixen a la lluita antifeixista la característica de violenta. Segons ambdós activistes, l'antifeixisme d'espectre complet es caracteritza per trencar amb la visió que la violència és la solució i per trobar alternatives de lluitar contra l'opressió a partir de xarxes veïnals i altres entitats. 

Un cop culminada la presentació, els assistents van poder formular preguntes i presentar les seves opinions per tal de generar un diàleg amb l'autor. Finalment, Ferrero va recordar que "el pròxim 19 de juliol se celebra el 85è aniversari de la revolució social", que es conmemorarà a les 18.30 h a la plaça Maluquer i Salvador, on hi haurà un concert del grup de música La Garibanda, xerrades i l'exposició El Granollers obrer i revolucionari (1850-1936)

Edicions locals