Grups de consum agroecològic impulsen la distribució conjunta de conserves de tomàquet

Unes 750 famílies vinculades a grups de consum del Vallès Oriental i Occidental podran beneficiar-se de la iniciativa

Societat, Economia

Una visita a l'hort de La Magrana va impulsar el projecte
Una visita a l'hort de La Magrana va impulsar el projecte

Diferents grups de consum agroecològic de Granollers (La Magrana Vallesana), la Garriga (La Magrana), Cardedeu (La Fresca) i Mollet (Cinc Quarteres) s'han trobat recentment a l'hort de La Magrana per coordinar-se i dur a terme l'elaboració de conserves i organitzar la distribució de tomàquets agroecològics de la comarca.

Posteriorment també s'hi ha afegit El Rodal, de Sabadell, i l'Associació Egarenca de Terrassa, així com el grup de consum vinculat a l'Hort de l'Espelt, de Santa Eulàlia de Ronçana. Tots aquests grups fa temps que treballen conjuntament per compartir experiències, detectar necessitats i col·laborar entre elles. Ara han decidit fer un pas més i encarregar, conjuntament, la producció de tomàquets i conserves per abastir els associats a aquests grups, que sumen unes 750 famílies.

El projecte és una prova pilot que pretén impulsar la pagesia del Vallès i mostrar què implica consumir productes fets al territori, utilitzar varietats locals, donar suport als petits productors agroecològics i utilitzar els obradors de la comarca. A més, "l'acció també és rellevant perquè posem a prova la col·laboració entre diferents entitats i grups de consum, teixint aliances per tenir més força", destaca Alexia de Udaeta, presidenta de La Magrana Vallesana.

Així, l'Horta de la Fanecada, de Cardedeu, és la finca encarregada de produir per a aquests col·lectius més de 1.000 quilos de tomàquet de pera rastrera de l'Ebre, una varietat que fa un fruit gran, tipus pera, de gran duresa i ideal per ser pelat, tallat a daus, deshidratat i concentrat. Un cop elaborades les conserves, a l'agost, s'envasaran a l'Agrària del Vallès, a les Franqueses, i a Can Garriga Biocibus SL, de la Garriga, de manera que a començaments de setembre ja estaran a punt per ser distribuïdes.

La iniciativa, explica De Udaeta, implica pagar un preu just tant als productors com als obradors a partir d'un compromís escrit per totes les parts. La Fresca, de Cardedeu, ja havia fet iniciatives d'aquest tipus amb cigrons i mongetes, però "la idea és ampliar-ho a més col·lectius perquè se'n pugui produir una quantitat prou elevada i surti més a compte", diu la presidenta de La Magrana.

De Udaeta també insisteix que aquesta és una acció pedagògica per "comunicar que amb voluntat es poden fer projectes alternatius a la indústria alimentària, apostant per l'agroecologia i la proximitat i fomentant la sobirania alimentària". Les pròximes setmanes també gravaran un vídeo recollint tot el procés, des del cultiu de tomaqueres al camp fins a la distribució final de les conserves.

Edicions locals