La TVOA desplega un pla per reforçar el sector de l'automoció

La Taula Vallès Oriental Avança gestionarà un fons de prestació del sector per acompanyar-lo en a transició que ha de viure els pròxims anys

Economia

La TVOA treballarà per reforçar el sector de l'automoció
La TVOA treballarà per reforçar el sector de l'automoció

El Consell Comarcal del Vallès Oriental gestionarà un fons de prestació del sector de l’automoció per reforçar aquest àmbit productiu els pròxims dos anys. Serà a partir d’una aportació de la Diputació de Barcelona, de 165.000 euros, que servirà per abordar els canvis i la modernització que experimentarà el sector la pròxima dècada en aspectes com la formació, la digitalització o el comerç electrònic, entre d’altres.

“Aquesta setmana hem sabut que la UE ha fixat el 2035 com a límit per produir vehicles de combustió”, recorda Jordi Manils, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal. “Per això volem acompanyar el sector en la transició que ha de viure els pròxims anys, des dels tallers mecànics fins a la indústria auxiliar i de components que hi ha al Vallès Oriental”, assenyala.

La primera fase del procés serà fer una diagnosi de les necessitats del sector en matèria de formació o digitalització, entre d’altres, a partir de les mateixes aportacions dels professionals de l’automoció. En funció de les seves respostes s’elaborarà després un pla d’actuació més concret basat en l'anomenada Taula Automoció, formada per agents públics i privats, i l'Oficina Tècnica de suport al sector i pla de recol·locació, que assessorarà les empreses de la cadena de valor.

També hi haurà un pla de capacitació per reconvertir els treballadors mitjançant les formacions, i un d'acreditacions perquè els treballadors d’aquesta cadena de valor puguin assolir-les. Finalment, també es desenvoluparan accions amb els tallers mecànics: digitalització, formació, vendes online, nous serveis, etc.

Centre d’R+D al voltant del Circuit

Manils també ha fet referència, després de la reunió de treball de la Taula Vallès Oriental Avança, a la proposta de Pimec de crear un gran centre de recerca sobre el vehicle elèctric al voltant del Circuit, d’acord amb el plantejament del PDU.

Ha explicat que el Consell Comarcal hi dona suport i que “el Circuit ha de ser una peça clau en la modernització del sector de l’automoció”. Manils ha apostat per teixir el màxim d’aliances que permetin tirar endavant aquests projectes, que han de comptar amb una “col·laboració publicoprivada real”, deia.

Creixement del 6% del PIB

La reunió de la TVOA ha fet balanç del Pla de Reactivació Social i Econòmica aprovat ara fa un any, del qual s’han complert més del 90% dels objectius. “De les 12 línies d’acció que ens havíem marcat, n’hem complert 11”, destacava Manils. “Queda pendent reduir el termini de pagament de factures a proveïdors per part dels ajuntaments”, lamentava.

Manils també assegurava que el pla es manté obert, però amb una nova perspectiva de recuperació de cara al 2022. “Calculem que amb l’arribada dels fons Next Generation el PIB de la comarca pot créixer un 6%”, assegura el conseller de Promoció Econòmica.

Edicions locals