La CUP i Endavant demanen a l'Ajuntament que bategi un carrer amb el nom d'Enric Valor

Proposen al ple una moció per reivindicar l'escriptor i defensar la unitat de la llengua catalana

Política

La CUP i Endavant demanen a l'Ajuntament que bategi un carrer amb el nom d'Enric Valor
La CUP i Endavant demanen a l'Ajuntament que bategi un carrer amb el nom d'Enric Valor

Les organitzacions de l’esquerra independentista Endavant i Crida per Granollers-CUP, han demanat que el ple de juliol debati una moció de reconeixement públic a la figura d'Enric Valor, gramàtic, escriptor, periodista i activista en favor de la llengua catalana i també doctor honoris causa de cinc universitats dels Països Catalans. Els cupaires esperen que les forces independentistes del consistori puguin fer arribar la moció al ple del darrer dimarts de mes.

La CUP i Endavant consideren que el reconeixement a Valor es fa necessari "especialment en aquest context, en què la dreta espanyola nega contínuament els nostres drets lingüístics en el marc dels Països Catalans, inclosos atacs verbals, administratius i, fins i tot físics a la nostra llengua; com a exemple, els fets de Mutxamel, a Alacant, on el govern de la dreta espanyolista va aprovar la substitució de l’avinguda Enric Valor per avinguda d’Espanya".

"Creiem que ara, més que mai, es fa necessari reconèixer el que significa algú com Enric Valor, davant dels intents continuats per part dels poders espanyols d’ignorar i esborrar els referents culturals dels Països Catalans. Perquè un atac al sud del País Valencià és un atac al si de tot el territori i és necessari que com a poble defensem la cultura, la llengua i la història a tots i cadascun dels municipis", consideren els cupaires.

Les formacions de l'esquerra independentista esperen que aquesta moció, quan arribi a la Junta de Portaveus, sigui clarament assumida pels tres grups municipals independentistes i arribi al ple d’aquest mes per ser debatuda, aprovada i donada a conèixer públicament.

La moció manifesta la preocupació per l’estat de la llengua catalana "al conjunt de la nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó", i arrenca el compromís de "vetllar per la seva bona salut i ús social, així com a reconèixer-ne i destacar-ne la seva unitat dins de la varietat dialectal que la fa rica i viva".

En els acords també s'hi inclou la reivindicació de la figura d'Enric Valor i insta el govern municipal a convocar la comissió de nomenclàtor per tal d'iniciar el procediment per incorporar el nom d'Enric Valor a algun carrer, avinguda o passeig que "encara tingui un nom que representi un greuge a la memòria històrica".

Edicions locals