La Cambra, partidària d'impulsar un gran centre d'R+D al Circuit sobre mobilitat sostenible

La delegació vallesana de la Cambra ha anunciat que impulsarà uns premis per potenciar la formació professional al Vallès Oriental

Economia

La Cambra, partidària d'impulsar un gran centre d'R+D al Circuit sobre mobilitat sostenible
La Cambra, partidària d'impulsar un gran centre d'R+D al Circuit sobre mobilitat sostenible

Després que la setmana passada la patronal Pimec proposés de crear un gran centre de recerca sobre el vehicle elèctric al voltant del Circuit, aquesta setmana també s'hi han mostrat favorables la TVOA i la Cambra de Barcelona, que recorda que l'octubre passat ja va organitzar un acte a Barcelona, amb el suport de la UEI i els ajuntaments de Granollers, Montmeló i Parets, per reclamar l'impuls i el desenvolupament del PDU.

Amb el desenvolupament del PDU, "l'activitat a la comarca pujaria un 3%, i també es reduiria un 3% l'atur al Vallès Oriental", diu el delegat de la Cambra al Vallès Oriental, Jaume Aragall, qui insta l'administració a moure fitxa per assegurar la F1 i Moto GP durant almenys 5 anys més per acabar captant inversions privades, "moltes de les quals podrien venir del Regne Unit, ara que el país ha sortit de la Unió Europea".

"El PDU necessita que el Circuit estiri el carro, es modernitzi i sigui sostenible", deia Aragall, qui apuntava que "la competició és un gran tractor tecnològic" i que "l'entorn del Circuit és immillorable per fer recerca en aquest sector". "No es tracta de fer un hub de fabricació –insistia–, sinó d'atraure indústries que innovin i investiguin sobre mobilitat sostenible".

Futur Cambra, premis per a l'FP

La delegació vallesana de la Cambra de Barcelona impulsarà, a la tardor, uns premis per promoure la formació professional al territori. Els guardons, que duran per nom Futur Cambra, es lliuraran en el marc del Dia de la Cambra i seran un reconeixement als millors finals de cicle d'FP, tant per als alumnes com per als centres i les empreses que acullen estudiants en pràctiques. "Volem posar en valor el futur talent de la comarca", i "contribuir que els joves tinguin més oportunitats i no marxin de la comarca per treballar", diu Jaume Aragall, delegat de la Cambra al Vallès Oriental. L'entitat vol que el Dia de la Cambra es dediqui al futur econòmic de la comarca, i que els premis "apuntalin el talent que tenim als nostres municipis".  

L'afiliació a la Seguretat Social, la més alta des de 2008

El mercat del treball del Vallès Oriental accelera la seva recuperació i ja ofereix 2.349 llocs de treball més que finals del 2019, un 1,6% més que aleshores. També el nombre d'afiliats a la Seguretat Social a la comarca és ara 1,9% més alt que a finals de 2019, i de, fet, és la xifra més alta assolida des de mitjans de 2008, amb 149.239 vallesans afiliats. Malgrat això, el nombre de llocs de treball que ofereix la comarca són 181.318 –la xifra absoluta més alta assolida des del 2012–, i és que moltes persones de comarques veïnes treballen al Vallès Oriental.

Aquestes són algunes de les dades que el delegat de la Cambra al Vallès Oriental, Jaume Aragall, va explicar dimecres sobre l'evolució del teixit empresarial i el mercat de treball el primer semestre de l'any a la comarca. Segons el règim d'afiliació, el nombre d'assalariats és ara un 5,4% superior al de fa un any, mentre que el d'autònoms és de l'1,9%. El creixement en l'afiliació també ha estat més alt entre les dones (5,1%) que els homes (3,8%), i en la majoria de casos ha estat de persones de més de 44 anys, ja que els menors d'aquesta edat encara no han assolit els nivells previs a la crisi (-5,2%).

Pel que fa a l'atur, el semestre va tancar amb 24.130 persones desocupades, un 9,6% menys que el mateix mes del 2020, però encara un 18% per sobre dels nivells que hi havia el juny de 2019, abans de l'esclat de la crisi sanitària. Amb tot, l'estimació de la taxa d'atur registral se situava al juny en el 12,3%, la xifra més baixa des del març del 2020.

Aquestes dades, però, no inclouen les persones en ERTO i que continuen donades d'alta com a afiliades, que cotitzen malgrat que no estiguin laboralment actives. La Cambra estima que la comarca va tancar el juny amb 5.500 persones en situació d'ERTO, una xifra que "cal anar reduint d'ara i fins a final d'any si no volem que s'acabin convertint en persones desocupades", deia Aragall.

Edicions locals