Sense juguesca, però preservant els rituals festius

Granollers viurà, del 21 al 29 d'agost, la Festa Major de Blancs i Blaus, amb una seixantena d'actes adaptats a la situació de pandèmia

Societat

Sense juguesca, però preservant els rituals festius
Sense juguesca, però preservant els rituals festius

Montse Eras

Segurament aquesta serà la Festa Major de Blancs i Blaus més atípica de la història, però serà. Del 21 al 29 d'agost, Granollers recuperarà la seva festa de tornada de vacances, però amb un format més reduït, adaptat a la situació de pandèmia. Per això, colles i entitats de cultura popular han hagut de fer renúncies, però amb l'esperança de mantenir l'essència de la festa, que té una litúrgia que s'ha volgut preservar, amb el toc d'inici i el final amb el castell de focs, així com amb les mostres de lluïment de Blancs i Blaus i dels elements de cultura popular que, això sí, canvien d'espai i format. 

Segurament, però, l'absència més destacada és la competició de Blancs i Blaus, a la qual les colles han renunciat enguany, malgrat que mantindran el repte per no oblidar la disputa festiva que fa de fil conductor de la festa des de fa dècades. I encara més insòlit: les colles organitzen actes conjunts, entre els quals, concerts que ompliran de música totes les nits de la setmana amb estils diversos.

Això sí, hi haurà un estricte control d'aforament per garantir el compliment de les mesures dictades per la Generalitat davant la pandèmia. Per això, els espais tradicionals de la festa, com la plaça de la Porxada, s'han vist relegats per altres emplaçaments més amplis, que permeten garantir millor les distàncies.

Així, en aquesta edició, la festa manté dos espais al centre –la plaça Barangé i el parc de Torras Villà–, però es desplaça també al parc de Ponent, el Parc Firal i l'aparcament del recinte de Roca Umbert. Tot i no competir, les colles també han preparat un gruix d'actes de producció pròpia, com el XaiFest, el combat de glossa i el Correaigua dels Blancs, i la Blau Night Show, l'espectacle de dansa de Pinkblaus i el Vine a ballar la rata de Blancs, entre d'altres.

Les entitats de cultura popular també s'han adaptat a les circumstàncies per ser presents al programa festiu. Així, Diables, Passaltpas, Drac de Granollers, Agrupació Sardanista, Olla dels Pobres, Amics dels Gegants i els Capgrossos, Xics i l'Esbart tindran un dia per fer protagonistes les seves activitats. D'aquesta manera, amb generositat per part de totes les entitats, Granollers farà una festa major diferent, però que no vol renunciar a tenyir la ciutat de blanc i blau.

 

Edicions locals