Zoo, bèsties del ritme i la crítica social

El grup de rap electrònic del país valencià està fent gira amb el darrer i tercer treball d'estudis, 'Llepolies'

Cultura

Zoo, bèsties del ritme i la crítica social
Zoo, bèsties del ritme i la crítica social | Zoo

Montse Eras

Zoo és segurament un dels grups actuals que més públic mou; unes bèsties musicals dalt de l'escenari, que traslladen el ritme i el compromís polític al públic que coreja les seves cançons.

I és per això que la Comissió de la Festa Major l'ha triat per a una de les nits joves de la gresca de finals d'agost, en un aforament més ampli, al Parc Firal, on desplegarà la seva recepta de rap, hip-hop, ska i electrònica. La banda, nascuda a Gandia el 2014, hi presentarà el seu quart disc, el tercer d'estudi, Llepolies, amb el qual està fent gira aquest estiu i amb què va omplir l'escenari gran del festival Cruïlla fa unes setmanes. Toni Sánchez Panxo, ànima de Zoo i exmembre d'Orxata Sound System, va revolucionar fa anys les xarxes socials del país valencià amb la cançó Estiu, que poc després es publicaria al primer disc de Zoo, Tempestes venen del sud (Propaganda pel fet, 2014), que va posar cap per avall el panorama musical valencià. A partir de llavors, Zoo actua arreu dels Països Catalans i acaba trascendint fronteres i presentant la seva proposta a altres indrets de l'Estat.

Tres anys més tard, el 2017, arriba el segon àlbum, Raval, que torna a ser un èxit i que fa referència al raval –la perifèria– de la història, l'espai de marginació social que sovint ha estat bressol d'expressions artístiques que s'acaben popularitzant. A més de Panxo, hi guanya protagonisme creatiu el guitarra Arnau Jiménez (La Gossa Sorda). Finalment, Zoo, que va fer una aturada el 2019, ha publicat Llepolies, amb temes ballables com Avant i Tobogan, que es compaginen al directe amb els ja grans clàssics de la banda, com Corbelles, Cap per avall, Ventiladors i Esbarzers. Les actuals restriccions per la pandèmia fan que el concert s'hagi concebut amb el públic assegut. Serà difícil no moure's, encara que sigui amb el cul a la cadira. Zoo, lluita i festa a parts iguals, per a la nit de divendres.

Els locals Saigon faran de teloners

Saigon tindran el privilegi de tocar amb una de les bandes actuals de més èxit. I és que els locals són una de les bandes granollerines amb més projecció des que just abans de la pandèmia van presentar el seu primer EP, Barri. De fet, Zoo és un dels referents de Saigon, juntament amb altres exponents de la música del país valencià, com La Raíz i Obrint Pas. Alguns dels components de Saigon, que compta amb vuit músics, són hereus de la desapareguda Machine Ska Reggae Band. Són Albert Mallol a la bateria, Pol Moreno al piano, Pablo Martos al baix, Víctor Ariza a la veu, Víctor Sulleva i Martí Burguès a les guitarres, Martí Llobet al trombó de bares, Marc Rusiñol al saxo i Andreu Ginestet a la trompeta. L'EP Barri té cinc temes que combinen reggae, ska, rock, funky i hiphop, amb títols com Al Carajo, Fang i Mitja Jornada.

Horaris

Concert amb 31 Fam i Still III, dilluns 23 22 h. Parc de Ponent

Concert amb Zoo i Saigon, divendres 27 21.30 h. Parc Firal

Edicions locals