Constant descens de l'atur durant els mesos d'estiu

Granollers té ara 826 aturats menys que fa just un any (-18,7%), i les Franqueses 176 persones menys (-13,2%)

Economia

Constant descens de l'atur durant els mesos d'estiu
Constant descens de l'atur durant els mesos d'estiu

El mes d'agost ha registrat un dels majors descensos en les xifres de l'atur dels últims anys. Al conjunt de la comarca hi ha ara 22.090 persones registrades a les Oficines de Treball, 409 menys que el mes anterior (-1,82%), i 4.441 menys que fa just un any, en plena pandèmia (-16,7%). Des del juny, la comarca ha reduït el nombre d'aturats en 1.411 persones.

Per municipis, Granollers va tancar el mes amb 3.592 aturats, 81 persones menys que el mes anterior (-2,2%), mentre que el descens del juliol respecte al juny va ser de 369 persones (-9,1%). Respecte a un any enrere, el nombre de persones desocupades és ara un 18,7% inferior, ja que aleshores hi havia 4.418 persones registrades a l'OTG.

A les Franqueses, el nombre d'aturats és ara de 1.157 persones, 7 menys que el mes anterior (-0,60%). Al juliol, el descens va ser de 70 persones respecte al juny (-5,7%), quan hi havia 1.234 aturats al municipi. Respecte a l'agost de l'any passat, el descens ha estat de 176 persones (-13,2%).

Alerta dels sindicats

Sindicats com la UGT alerten que, si bé la reactivació del turisme, l'hostaleria, la restauració i el comerç han facilitat la reducció de l'atur a l'agost, la tendència pot ser la contrària al setembre justament perquè la nova contractació ha estat molt parcial i temporal.

També denuncien que a l'agost hi ha hagut un gran descens de persones cotitzants a la Seguretat Social, fet que s'explica, entre d'altres, perquè "moltes empreses s'estalvien els salaris d'aquest mes acomiadant els seus treballadors i treballadores temporals per tornar-los a contractar al setembre".

Davant d'això, el sindicat reclama "superar el model basat en la precarietat, la temporalitat i la parcialitat, que fomenta la pobresa laboral, la subocupació i economia submergida i perpetua la latent desigualtat de gènere".

Menys prestacions

D'altra banda, segons l'Observatori-Centre d'Estudis del Consell Comarcal, el 45,3% de les persones aturades a la comarca no percebien al juny cap mena de prestació per desocupació. Aquesta xifra és força més alta que la del mateix període de l'any passat, tot i que aleshores moltes persones estaven directament afectades per un ERTO, de manera que sí que tenien cobertura. Actualment, el total de prestacions és de 13.188, el 56,4% del qual són dones.

Pel que fa a l'evolució de les prestacions per desocupació, l'any 2009 es va iniciar una etapa de progressiva reducció del nombre de prestacions en un context d'augment de l'atur, tendència que va canviar a partir del 2015 arran del descens del nombre d'aturats. Des del 2020, l'atur s'ha mantingut de nou força per sobre dels anys de millor bonança econòmica, i darrerament s'ha reprès la tendència a la baixa en la cobertura mitjançant prestacions.

Edicions locals