Els locals d'oci nocturn de Granollers reclamen poder reobrir 'amb seguretat'

Bars musicals, sales de ball i discoteques es mantenen tancades gairebé des de l'inici de la pandèmia

Economia

La sala Navû, al Ramassar, ha obert aquest estiu com a bar I Foto: Navû
La sala Navû, al Ramassar, ha obert aquest estiu com a bar I Foto: Navû

Els locals d’oci nocturn acumulen gairebé un any i mig d’inactivitat. Actualment, de fet, és l’únic sector que es manté totalment tancat gairebé des de l’inici de la pandèmia. Al juny, i durant poc més d’un cap de setmana, es va permetre l’obertura de sales de ball i discoteques, però ràpidament el Govern va fer marxa enrere. Malgrat la llarga llista de restriccions que havien de complir locals i clients, la flexibilització de l'oci nocturn per Sant Joan va ser considerada després una de les causes de l'augment de contagis de la cinquena onada. Des d’aleshores, sales de ball i discoteques continuen tancades, mentre que pubs i cerveseries han de tancar l’activitat a les 00.30 h.

Sara Guix, responsable de la discoteca 2046, al polígon Jordi Camp, lamenta que fins ara “no s’hagi trobat cap alternativa, com sí que ha passat en altres àmbits”, per garantir la supervivència del sector i per oferir un “oci segur als joves que no siguin els botellots al carrer”. Considera que l’oci nocturn no és gaire diferent d’un festival de música –“aquest estiu se n’han celebrat molts arreu”–, i que, si es volgués, es podria trobar la manera de recuperar l’activitat, fent tests d’antígens a les portes o deixant entrar només les persones vacunades. “Vam fer una enquesta entre els nostres clients i vam veure que el 80% ja estan vacunats”, diu Guix, qui aposta per “pautes i aforaments limitats, que es puguin complir”.

Una altra discoteca de la ciutat, Navú, al polígon del Ramassar, va optar fa uns mesos per sol·licitar un canvi de llicència d’activitat. Primer va reconvertir-se en bar musical durant un mes, i, posteriorment, en bar, de manera que ara pot obrir fins a les 00.30 h, amb taules baixes i música ambient, sense pista de ball. “Ens hem buscat la vida per sobreviure”, diu Martí Pou, responsable del local. “Ens hem anat adaptant a les necessitats de cada moment, i, a diferència d’abans, ara servim menjar”. L’objectiu, diu Pou, és “mirar de no perdre el contacte amb els clients i posar facilitats perquè la gent continuï venint”.

Alhora, és partidari de reobrir el sector amb la màxima seguretat: “La gent continua sortint igual; fa festes a casa seva o al carrer i agafa mals hàbits”. Per això, diu, “seria millor reobrir l’oci nocturn, regulat i amb tots els protocols de seguretat que calgui”. “Ara ja estem acostumats a dur mascareta i a mantenir distàncies, i tots ho faríem bé”, diu.

Al 2046, en canvi, han descartat un canvi de llicència, tot i que també l’han arribat a estudiar. “No ens plantegem un canvi de llicència –ara és una sala d’espectacles–, perquè la nostra filosofia és la de la festa, el ball i la diversió”, diu. Guix, d’altra banda, explica que el sector ha rebut ajuts, però que “són totalment insuficients” per les despeses quer generen els locals.

En tots dos casos, els responsables dels locals confien que en poques setmanes, amb el 70% de la població vacunada i amb la incidència de la Covid a la baixa, “tindrem més marge per exercir almenys de bars musicals, més enllà de les 00.30 h, i recuperar els espais interiors”.

Rebutjat el recurs del sector

El TSJC va rebutjar la setmana passada les mesures cautelars plantejades per la patronal del sector per reobrir ja l'oci nocturn més enllà de les 00.30 h. El sector havia reclamat poder reobrir a l'aire lliure fins a les 3.30 h i que la restauració ho fes fins a la 1. Pel que fa als locals interiors, plantejava poder obrir amb un sistema d'accés mitjanant un test d'antígens negatiu.

El tribunal, però, va apuntar que la incidència del virus encara és massa elevada per flexibilitzar les restriccions, i que les dades de la pandèmia "justifiquen l'adopció de les mesures de salut pública necessàries per controlar i evitar l'increment de contagis i d'ingressos hospitalaris". Així, almenys fins aquest dijous, els espais interiors en l'oci nocturn continuen tancats al públic; no es permet el ball a la pista; els grups han de ser limitats a 10 persones i l'hora de tancament de pubs, cerveseries i terrasses exteriors es manté a les 00.30 h.

Edicions locals