El Premi Salvador Casanova s'atorga a l'edició impresa en català a la ciutat

Entre els projectes reconeguts hi ha el SomGranollers amb una "audiència massiva amb informació propera i honesta en llengua catalana"

Societat, Política

Núria Maynou, Marta Vilaret i Isabel Alcalde, a l'homenatge a Salvador Casanova
Núria Maynou, Marta Vilaret i Isabel Alcalde, a l'homenatge a Salvador Casanova

En el marc dels actes de la vigília de l'11 de Setembre, ERC va celebrar l'homenatge anual al polític i activista Salvador Casanova, per mitjà de l'atorgament d'un guardó als valors cívics que duu el seu nom. En aquesta ocasió l'11è Premi Salvador Casanova, explicava la membre del jurat Isabel Alcalde, s'ha atorgat a l'edició impresa en català a Granollers, concretat en els projectes del SomGranollers, l'Editorial Alpina, El 9 Nou i la revista Vallesos.

El jurat del guardó recorda que diverses enquestes han fet saltar l'alarma sobre el retrocés de l'ús del català, i recordava també la preocupació de Casanova, qui va fer classes de català en la clandestinitat. El premi d'enguany reconeix el "mèrit de tirar endavant una publicació, o una línia de publicacions en català i en ple segle XXI, on a més el paper ha de lluitar contra el món digital". "Volem reconèixer, doncs, una manera de fer ciutat, una manera republicana d’entendre el
compromís amb la llengua i la cultura, com és el fet d’editar en català", conclou.

A més, en el cas del SomGranollers i la xarxa de diaris Som, el jurat reconeix "la capacitat de penetració per a una audiència massiva amb informació propera i honesta en llengua catalana. Així mateix, el vessant digital de la publicació també permet arribar a usuaris amb un perfil lector diferent, més ampli i jove. Tot un repte en poblacions on sociolingüísticament el català no és majoritari".

L'acte també va comptar amb unes paraules de la portaveu d'ERC Granollers, Núria Maynou, qui recordava el compromís amb la llengua i les llibertats de Casanova i esperonava a "no cansar-nos de reivindicar la república catalana, per aconseguir un Estat independent i no dependre d'un Estat que no creu en la democràcia; contra la monarquia, un sistema corrupte, i perquè és la manera de millorar la vida de la ciutadania".

Seguidament, la vicesecretària general de Drets, llibertats i Lluita antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret, esperonava a la mobilització l'11 de Setembre, "un bon moment per recordar què ens uneix i què compartim: l'amnistia i el dret a l'autodeterminació", deia i assegurava que si l'independentisme és fort en aquests "dos grans consensos, també serem més forts a la mesa de diàleg".

En edicions anteriors, els guanyadors del premi han estat les entitats de lleure juvenil de la ciutat, Òmnium Cultural, els Xics de Granollers, la llibreria La Gralla, el Casal del Mestre i l'Associació Catalana pels Drets Civils, entre d'altres.

Edicions locals