Tanca la Ferreteria North, al barri Congost, després de 53 anys

El ferrater Josep Vilarrasa va començar a treballar amb el seu pare el 1968

Economia

Josep Vilarrasa, a les portes de la ferreteria
Josep Vilarrasa, a les portes de la ferreteria

Després de 53 anys rere el taulell de la Ferreteria North, al camí vell de Canovelles, Josep Vilarrasa abaixa la persiana. Ho fa perquè li ha arribat l'edat de jubilació, tot i assegurar que "la feina m'agrada i no em faria res de continuar". Vilarrasa tenia només 13 anys quan va començar a treballar a la ferreteria, el negoci que els seus pares van obrir el 1968 al barri Congost.

"Aquesta va ser la primera ferreteria de Canovelles i del barri del nord", recorda, "i va costar d'obtenir el permís perquè llavors la ferreteria més pròxima havia d'estar a 500 metres". D'aquells primers anys, Vilarrasa recorda que "tot era molt més artesanal". "Aleshores tothom tenia un petit taller i eines a casa per reparar qualsevol cosa, i tot això s'ha anat perdent", assegura.

També explica que durant uns anys van vendre electrodomèstics, però que finalment ens van especialitzar en la venda al detall de ferreteria. Durant aquests anys, el negoci ha superat tota mena de crisis i obstacles. Els més greus es van acumular el primer any de vida. Primer, una forta inundació va omplir d'aigua la botiga i el soterrani, i va fer perdre bona part del magatzem. Pocs mesos després, un curtcircuit va provocar un incendi que també va fer perdre bona part de l'estoc.

"Aleshores no teníem assegurança, així que vam haver de començar de zero les dues vegades", recorda el ferreter, qui apunta que aquest va ser el moment en què "més a prop vam estar de tirar la tovallola". Tot i això, la família es va sobreposar i va poder tirar endavant el negoci, que ha perdurat més de cinc dècades.

El 2018, coincidint amb el 50è aniversari, la Ferreteria North va rebre un premi Porxada en reconeixement a la seva trajectòria. "Hi he passat tota la vida i ni me n'he adonat –diu Vilarrasa–, perquè he estat a gust a la feina". "Al barri ens coneixem tots, i per aquí han passat generacions de famílies senceres", diu satisfet de la xarxa que ha fet amb els veïns.

A aquest caliu familiar també hi ha ajudat que la botiga gairebé no hagi canviat gens durant 53 anys. La porta d'accés, el taulell, la caixa registradora, la màquina de duplicar claus o els prestatges són els mateixos que es van instal·lar fa cinc dècades, i això ha fet que molts clients valorin l'establiment com un espai casolà, afegit al tracte directe i atent de Vilarrasa, qui agraeix la confiança de veïns i clients durant tants anys. "M'ha sorprès la gran quantitat de clients i veïns que han vingut a acomiadar-se; això vol dir que hem fet la feina ben feta", conclou satisfet.

Edicions locals