Iaios estrena nova temporada amb un concert a la botiga Dracs

La marca granollerina és singular perquè confecciona jerseis 100% reciclats amb un procés que no genera residus

Economia

Jerseis de la nova col·lecció I Foto: Nora Cascante
Jerseis de la nova col·lecció I Foto: Nora Cascante

La marca granollerina de jerseis Iaios, fets amb fils 100% reciclats i amb residu zero, presenta aquest divendres (18.30 h) la nova col·lecció de jerseis 2021. Ho farà amb un concert del músic Nil Nadal a la botiga Dracs, al carrer Santa Esperança 7. Nadal interpretarà el seu projecte en solitari de veu i guitarra acústica, i també hi haurà una exposició de jerseis a la planta superior de la botiga.

Iaios és una col·lecció que segueix la manera de fer d’abans: jerseis 100% reciclats, reciclables i pensats per durar molts anys. D’una banda, el fil dels jerseis és 100% reciclat amb un procés que no genera residus. El procés de fabricació del fil consisteix a recuperar retalls de llana i acrílics sobrants d’altres confeccions, separar-los per colors i triturar-los per tornar-ne a fer fil. Es tracta d’un procés que no genera residus i que evita passar pel procés de tint, molt contaminant de l’aigua. A més, estalvia un 99% de l’ús d’aigua en comparació amb un procés de filatura convencional.

D’altra banda, la producció és de proximitat, amb empreses 100% locals, evitant així el gran cost mediambiental que suposa el transport de llarga distància de productes amb avió, vaixell o camió. Tot el procés transcorre entre Olot, Igualada i Granollers, afavorint així a l’economia de la zona i assegurant el treball digne i la transparència.

Una vegada el jersei ha arribat al final de la seva vida útil, el client pot tornar-lo a la botiga, on serà reciclat de nou. Per això els jerseis no tenen botons, cremalleres o altres materials que puguin dificultar el procés de reciclatge. La durabilitat de la peça també és important per a Iaios, i per això el patró té un estil atemporal, fet per durar molts hiverns.

Llarga història familiar

Iaios neix d’una empresa familiar que es dedica a la venda de tèxtil des de fa cinc generacions. El rebesavi Joan Barbany va obrir la primera botiga a Granollers i l’avi Amadeu va obrir una fàbrica de gèneres de punt. Fins avui, els besnets continuen treballant al sector tèxtil. Iaios recupera una idea nascuda als anys 90 i reinventada el 2016, passant per un procés de redisseny i conceptualització. En aquest sentit, apunten, “Dracs és una botiga on només es ven producte de proximitat amb valor social, cultural i mediambiental”.

Edicions locals