Les organitzacions empresarials, preocupades per l'augment del preu de la llum

Pimec i la UEI alerten que l'escalada de preus comporta una "pèrdua de competitivitat important" i reclamen rebaixes d'impostos en l'energia

Economia

Les organitzacions empresarials, preocupades per l'augment del preu de la llum
Les organitzacions empresarials, preocupades per l'augment del preu de la llum

El preu de la llum al mercat majorista va ser dimecres el més alt de la història, amb 189 euros el MWh de mitjana i alguns pics que al vespre van superar els 200 euros el MWh. Aquest import multiplica per cinc els preus que es pagaven a finals de setembre de l'any passat, quan voltaven els 41 euros el MWh. Amb tot, l'escalada de preus de la llum és continuada i sostinguda des d'abans de l'estiu, i tot fa preveure que, "almenys fins al segon semestre de l'any que ve", la llum no baixarà de 100 euros el MWh.

Davant d'això, les organitzacions empresarials de la comarca han mostrat la seva "màxima preocupació" per la "pèrdua de competitivitat" que això pot suposar per les empreses del territori, especialment pimes i autònoms. "I no és només el preu de la llum, sinó també dels carburants, el gas, el transport de contenidors marítims i la logística", assenyala Joaquim Colom, de la UEI, qui apunta que l'Estat, que és qui en té la competència, "almenys hauria de reduir els impostos que es paguen per l'energia".

Des de Pimec, Daniel Boil també apunta que la rebaixa d'impostos anunciada fins ara "no és suficient", i afegeix que no només la indústria amb una gran dependència energètica es veu afectada per aquests augments de preu, sinó també el comerç i la restauració, a banda dels particulars. "Les petites i mitjanes empreses seran les més afectades; algunes tancaran per no poder assumir aquests costos i es tendirà a una concentració d'empreses", augura.

"Som un país amb molta dependència energètica, que no hem fet com cal una transició cap a les energies renovables", diu el president comarcal de Pimec per explicar l'increment de preus, a més del mercat de subhasta i l'augment dels drets d'emissió de CO2 i dels preus del gas per l'alta demanda dels països asiàtics. 

A més de l'escalada de preus, també afegeix dos problemes més al desenvolupament industrial i productiu: l'escassetat de matèries primeres i la falta de places d'FP. "Tot plegat fa una cotilla que tindrà greus conseqüències en el teixit econòmic del país", diu Boil.

D'altra banda, malgrat que molts productors intenten contenir l'escalada de preus, les organitzacions empresarials alerten que els costos s'acabaran repercutint als clients i consumidors. Per  Colom, "ja es preveu que el PIB creixi un 4% aquest any, mentre que els salaris no creixeran tant. Per tant, hi haurà una pèrdua de poder adquisitiu important", alerta.

Edicions locals