En marxa el procés per definir el Granollers de l'any 2030

Dilluns el Museu va acollir la presentació del tercer pla estratègic de ciutat

Societat

Els tres comissaris del tercer pla estratègic amb la conductora de l'acte de presentació
Els tres comissaris del tercer pla estratègic amb la conductora de l'acte de presentació

El valor d'allò que és col·lectiu, comunitari, i la innovació per afrontar els reptes són dues de les claus que han de guiar el tercer pla estratègic de ciutat, que dilluns presentava la fase de participació ciutadana al Museu de Granollers. Així ho considerava el director de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), Ricard Gomà, que col·labora en el procés d'aquest tercer planejament, que "ha de parlar de construir nous models i d'accions concretes, ni amb la rigidesa de la primera generació de plans estratègics, ni amb els elements intangibles de la segona", apuntava Gomà, qui considerava Granollers una ciutat referent en planificació estratègica.

De fet, la primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell, recordava que té més de 20 anys d'experiència en aquest àmbit. Barnusell assegura que el pla "busca consens per mirar el futur" tenint en compte "un entorn i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)".

Així, des d'ara i fins al 31 de maig es fa una crida a tota la ciutadania a aportar propostes per "definir com volem que sigui la ciutat el 2030", deia Barnusell. Gomà recordava que malgrat que "el moment és ple d'incerteses també és ple d'elements d'oportunitats". "Els Next Generation deixen enrere l'etapa d'austeritat que tan mal ens ha fet", afegia el director de l'IERMB.

Amb l'impuls d'aquest procés de reflexió col·lectiva, el consistori pretén que el pla defineixi objectius i projectes que donin resposta a quatre grans reptes: la transició ecològica, la prosperitat econòmica, la cohesió socials i l'enfortiment de les comunitats.

Direcció col·legiada

Els encarregats de pilotar el procés seran Mireia Cammany Dorr, Fina Jerez Bernat i Arnau Queralt i Bassa, els tres comissaris del pla que representen, respectivament, l'àrea econòmica, la social i la mediambiental. Tot i que Queralt, també membre del Consell de Ciutat, alertava que "definir l'àmbit de cadascú és impossible. No podem parlar de desenvolupament econòmic sense deixar ningú enrere ni pensar en valors mediambientals. El sistema de producció i consum afecta el medi ambient i, de retruc, el desenvolupament econòmic i la salut de les persones", raonava Queralt, llicenciat en Ciències Ambientals, màster en Gestió Pública i director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat.

Cammany, vicepresidenta de Pimec Catalunya, directiva del grup Epi Industries Family of Companies de Lliçà de Vall i tresorera al BMG, explicava la seva experiència en la implantació a l'empresa dels ODS, mentre que Jerez, professora de secundària a l'Escola Pia de Granollers i doctorada en ciències actuarials i financeres per la UB, esperonava a la participació del "màxim de ciutadans de diferents àmbits, situacions socials, econòmiques i culturals". "Per aterrar els ODS ens calen els grans experts de Granollers, que són els seus veïns i veïnes", indicava. Cammany posava en valor també "l'impacte de la suma; tots sabem coses", deia. I Queralt assegurava: "Tenim dret a decidir quin és el paper de Granollers al Vallès i al món".

Per participar en el tercer pla estratègic es posaran en marxa diferents canals en línia i presencials. El primer es va posar en marxa dilluns, el web plaestrategicgranollers.cat, des d'on es poden consultar tots els actes que es faran a l'entorn del pla, com el cicle de xerrades per conèixer el talent local Amb G de Granollers. "Hi participaran granollerins i granollerines amb professions singulars", explicava la directora de VOTV, que dilluns conduïa l'acte de presentació del tercer pla. La primera xerrada serà el 21 d'octubre amb el mestre xocolater David Pallàs, i també hi participaran la influencer gastronòmica Ariadna Grau, la professora i màster en enginyeria matemàtica Anna Saéz de Tejada, entre d'altres. A partir de novembre també es programaran conferències i taules rodones, així com s'aniran creant grups de treball.

Un cop acabat el procés de reflexió i propostes per definir les missions del pla, a partir de l'abril es planificaran el projectes que s'hauran de dur a terme per executar-les.

Edicions locals