Els Premis Porxada reconeixen la trajectòria de 10 comerços centenaris

En la gala del comerç, divendres al vespre al TAG, també es van guardonar establiments que celebren 25 i 75 anys i els serveis essencials durant la pandèmia

Economia

Els Premis Porxada reconeixen la trajectòria de 10 comerços centenaris
Els Premis Porxada reconeixen la trajectòria de 10 comerços centenaris

Granollers va recuperar divendres la gala del comerç després d'un any de parèntesi a causa de la pandèmia, una festa al Teatre Auditori organitzada per Gran Centre i l'Ajuntament en què es van lliurar els Premis Porxada per reconèixer la dedicació i trajectòria dels establiments comercials de la ciutat.
D'una banda, els premis van reconèixer 10 establiments que durant el 2020 o el 2021 han celebrat el seu 25è aniversari.

Van ser l'administrador de finques Artous, al carrer Anníbal; El Rei dels Caramels, a la plaça de la Porxada; L'Aire Esports, al carrer Catalunya; la perruqueria i estètica Aranda, al carrer Francesc Tarafa; la botiga de llenceria Onna, al carrer Catalunya; la perruqueria Núria Mateu, al carrer Anníbal; Portes i Cuines Kader, al carrer Maria Palau; el restaurant La Gamba, al carrer Santa Elisabet; Tió Centre, especialitzada en marroquineria, viatges i complements al carrer Anselm Clavé; i l'agència Villà Viatges, al carrer Girona.

En la mateixa categoria, però per commemorar el 75è aniversari, també va rebre un premi Porxada l'Editorial Alpina, situada al carrer Princesa i especialitzada en cartografia, guies familiars i guies de senderisme i de muntanya 75è aniversari. L'Alpina és, de fet, l'editorial cartogràfica més antiga del país.

D'altra banda, els Premis Porxada van reconèixer enguany el paper dels serveis essencials durant la pandèmia, establiments sanitaris i d'alimentació que van continuar oberts fins i tot en els moments més durs del confinament. Van ser Can March, la Cansaladeria Parera, Comestibles Carmen, Disfruit, la Fleca Ca l'Anna i Subirats en alimentació, i les farmàcies Bretcha, Olivet, Parera, Puchades i Viñamata.

En representació d'aquests serveis essencials, Anna Maria Font, titular de la Farmàcia Font Olivet del carrer Roger de Flor i coordinadora del sector sanitari del Vallès Oriental, va explicar les vivències d'aquests serveis els últims mesos. "Han estat mesos d'aprenentatges personals, socials i professionals", deia. "A l'inici, amb por i desconcert, ens enfrontàvem a un gran repte desconegut, i de seguida vam poder posar en valor les nostres professions".

Finalment, els Premis Porxada també van guardonar 10 establiments històrics, de més de 100 anys. Van ser Pesca Salada Soldevila, a la plaça de la Porxada; la cansaladeria-xarcuteria Sararols, al carrer Alfons IV; l'Estanc Cot, al carrer Anselm Clavé; companyia elèctrica Estabanell, al carrer del Rec, 26; marroquineria Tió, al carrer Joan Prim; la copisteria, impremta i papereria A4, al carrer Corró; la ferreteria Canal, a la plaça Maluquer; la tintoreria Flor de Lys, al carrer Lleó; la botiga de maquinària Bosch, a la plaça de la Corona; i la camiseria Casa Bassa, al carrer Santa Esperança.

Proximitat, qualitat, xarxa

L'alcalde, Josep Mayoral, felicitava la trajectòria d'aquests comerços afirmant que "la ciutat s'ha fet i ha crescut al voltant d'aquests negocis". També agraïa l'esforç de tot el comerç de la ciutat durant l'últim any i valorava especialment els establiments que s'han decidit a obrir les portes just en aquest moment difícil per al sector comercial.

Recordava també com ara més que mai cal trobar l'equilibri entre la presencialitat i el comerç online, i per això, deia, "hem destinat molts recursos de suport als negocis que ho han passat malament i hem posat en marxa la plataforma Granollerscomerç.cat", un portal innovador que unifica el comerç local i garanteix la presència dels petits establiments a Internet. "Els tres valors del comerç de Granollers han de ser la proximitat, la qualitat i el treball en xarxa", concloïa Mayoral.

La festa del comerç va comptar amb l'actuació musical de Laia Llach i el cantautor Cesk Freixas, i el fotògraf Jordi Ribó va fer la foto de família de tots els premiats.

Edicions locals